Makkos Balázs
Boross Zoltán
üzletkötő, villamosmérnök

Miben segíthet szakértőnk?

Legjobb megoldások keresése, eszközök kiválasztása, technikai és műszaki kérdések, költséghatékony megoldások.
Munktársaink sok éves tapasztalattal rendelkeznek.

Boross Zoltán

Boross Zoltán

üzletkötő, villamosmérnök

+36 20 361 6783
Email íráshoz kattintson ide

Mit tehetünk, hogy ne forogjon vissza?

A hajtástechnikában sokszor találkozunk olyan feladattal, ahol valamilyen módon biztosítani kell, hogy a meghajtott berendezés a leállítását követően pozícióban maradjon, esetleg ne forogjon vissza a következő újraindításig. Ennek elérésére több lehetőségünk is van.

1. Önzáró csigahajtóművek alkalmazása

Ez a legköltséghatékonyabb megoldás, mely forgásiránytól függetlenül használható, de sajnos elég korlátozott a lehetőségek köre, mert a közhiedelemmel ellentétben a csigahajtóműveknek csak nagyon kis százalékuk részben vagy teljesen önzáró. Ez utóbbi is főként a kisebb csigahajtóművekre, és azon belül is a nagy áttételekre igaz, ezért főként kis teljesítményigényű és lassú fordulatú hajtásoknál tudjuk alkalmazni ezt a megoldást. A csigahajtóműveink önzáró képességéről egy korábbi alkalommal már olvashattak.


2. Fékes villanymotorral szerelt hajtás használata

Az előbbi megoldáshoz hasonlóan ez is forgásiránytól függetlenül alkalmazható, ellenben nincs olyan korlátozó tényező, mint a csigahajtóműveknél, gyakorlatilag bármilyen áttételű hajtással párosítható. Ami hátrányként róható fel, hogy az időszakosan használt berendezések esetén főként a kültérre telepített hajtásoknál a fék fokozott odafigyelést és gondozást igényel, mert az időjárás viszontagságai miatt a fék alkatészei "beragadhatnak", ami gátolhatja a megfelelő működést. Frekvenciaváltóról üzemeltetett hajtásoknál a megfelelő működéshez bizonyos esetekben a fék direkt megtáplálására lehet szükség. Erről írtunk már korábban.


3. Visszafutásgátlós villanymotorral ellátott hajtás beépítése

Az ilyen kivitelű hajtásoknál már csak az egyik irányú elfordulás gátolható. Általában a motorra szerelt visszafutásgátlók gondozásmentesek, kevésbé érzékenyek környezeti hatásokra, így a kültérre szerelt időszakosan használt hajtásoknál is nyugodtan alkalmazhatóak. A visszafutásgátló könnyen hozzáférhető, így szükség esetén a forgásirány egyszerűen (a visszafutásgátló megfordításával) módosítható. A beüzemelésük ellenben fokozott odafigyelést igényel, mert a helytelenül beépített visszafutás-gátló, vagy a rossz forgásirányra bekötött villanymotor a visszafutás-gátló tönkremeneteléhez vezethet.


4. Beépített visszafutásgátlóval szerelt hajtómű alkalmazása

Gyakorlatilag az előző megoldás hajtóműbe épített változata. Előnye, hogy a visszafutásgátlók mindig olajban futnak és semmilyen külső hatás nem érheti az alkatrészeket. A beépítés ez esetben is fokozott odafigyelést igényel, de a forgásirány módosítása már lényegesen nehezebb feladat, mert meg kell bontani a hajtóművet és ezáltal az olajteret, így az effajta módosítás csak megfelelő körülmények mellett végezhető el.

Ha a fenti megoldások valamelyike felkeltette az érdeklődését, nálunk bármelyiket megtalálhatja.

Császár Péter
gépészmérnök

Értesüljön első kézből
Havi rendszerességgel küldünk cikkeket az újdonságainkról, trendekről, műszaki információkról.
Adja meg nevét és email címét, hogy Ön is megkapja cikkeinket.
 
 
 
Legfrissebb cikkeink

25 eltöltött év a hajtástechnikában

25 eltöltött év a hajtástechnikában

Immár negyed évszázada vagyunk ügyfeleink szolgálatára hajtástechnikai és keveréstechnikai eszközeinkkel. Szeretnénk meghívni Önt egy játékba és mesélni a jövőbeli terveinkről, illetve megemlékezni az elmúlt 25 évről, amit a szakmában eltöltöttünk.

Oldalkeverők Easy change technológiával

Oldalkeverők Easy change technológiával

Sokak számára ismert technológia az oldalkeverés, amelyet számtalan helyen használunk az élelmiszeriparban, a gyógyszeriparban, de az olaj- és a vegyipari felhasználása is számtalanszor megjelenik.

Összes cikk megtekintése
Hajtós csapat

Küldetésünk keverő berendezések, hajtástechnikai rendszerek és ezek elemeinek tervezése, gyártása, összeszerelése, értékesítése és javítása.
Legyen Ügyfelünk Ön is! 

Szécsényi 2020