Makkos Balázs
Császár Péter
üzletkötő, okl. gépészmérnök

Miben segíthet szakértőnk?

Legjobb megoldások keresése, eszközök kiválasztása, technikai és műszaki kérdések, költséghatékony megoldások.
Munktársaink sok éves tapasztalattal rendelkeznek.

Császár Péter

Császár Péter

üzletkötő, okl. gépészmérnök

+36 20 583 9003
Email íráshoz kattintson ide

Milyen esetekben érdemes csigahajtóművet választani?

A csigahajtóművek számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, melyek tudatos kihasználása optimális megoldásokat eredményezhet. De milyen esetekben érdemes csigahajtóművet választani? Nézzük meg közelebbről egy összehasonlító elemzés segítségével!

A csigahajtóművek verhetetlenek túlterhelhetőség és ár tekintetében. Bár néha háttérbe szorulnak kisebb hatásfokuk és önzárási tulajdonságuk miatt, de ezek a jellemzők nem hátrányként, hanem műszaki sajátosságként értelmezendőek. Tudatos alkalmazásuk gyakran a leggazdaságosabb műszaki megoldást nyújtja.

A csigahajtóművek egyik alternatívája a jól ismert kúp-homlokkerekes hajtómű. A választás megkönnyítése érdekében vessük össze e két típus legfontosabb jellemzőit!

Túlterhelhetőség:

Az AGISYS Kft. által forgalmazott Bonfiglioli csigahajtóművek akár háromszoros túlterhelést is lehetővé tesznek – már a kis sebességű, emelt terhelhetőségű változatok esetében is! Ez átlagos, 60 fordulat/perc sebességnél akár ötszörös túlterhelést is jelenthet. (Összehasonlításképpen: egy átlagos kúp-homlokkerekes hajtómű túlterhelhetősége kétszeres.)

Önzárás:

Kis áttételeknél (i<40) a csigahajtómű nem önzáró, hanem visszaforgatható. Nagy áttételeknél (i>40) jelenik meg az önzárás.

A neves gyártók katalógusaikban feltüntetik az önzárást, ami valójában nem csak a hajtóműtől, hanem a teljes hajtáslánctól függ. Előfordulhat lassú kúszás, rezonancia stb., ezért ha valamit álló helyzetben kell tartani, mindenképpen fékes motor szükséges! Nagy inerciájú hajtott rendszereknél pedig kerüljük az önzáró hajtásokat!

Hatásfok:

A kúp-homlokkerekes hajtóművek azonos terheléshez kisebb motorteljesítményt igényelnek és kevesebbet fogyasztanak, mint a csigahajtóművek, vagyis jobb a hatásfokuk.

Erre különösen a robottechnikában kell figyelni, ahol gyakoriak a nagy inerciájú indítások és kis méretű hajtásokra van szükség. Javasoljuk, hogy olyan műszaki adatokból dolgozzanak, amelyek tartalmazzák a statikus és dinamikus hatásfokot. Emelőgépeknél pedig mindig ellenőrizzék az indításhoz szükséges nyomatékot!

Ár:

A csigahajtóművek ára valóban verhetetlen, mivel viszonylag kevés alkatrészből állnak - “egyszerűen nagyszerűek”. A több nagy pontosságú megmunkált alkatrészt és csapágyat tartalmazó kúp-homlokkerekes hajtóművekhez képest a csigahajtóművek akár 50%-os árelőnyt is biztosíthatnak az ideális (M2 < 1000Nm és Pmax < 4kW) tartományban.

 További információkért keressen minket bizalommal, munkatársaink készséggel állnak rendelkezésre, hogy segítsenek Önnek a legjobb megoldások megtalálásában. 

Értesüljön első kézből
Havi rendszerességgel küldünk cikkeket az újdonságainkról, trendekről, műszaki információkról.
Adja meg nevét és email címét, hogy Ön is megkapja cikkeinket.
 
 
 
Cimkék: csigahajtómű
Legfrissebb cikkeink

Korszerű megoldás a társasházak szellőzésének optimalizálására

Korszerű megoldás a társasházak szellőzésének optimalizálására

A nyári melegben elengedhetetlen a megfelelő szellőzés a társasházakban. Az Agisys korszerű motorjai biztosítják az optimális légcserét és a kellemes hőmérsékletet, legyen szó akár pólusváltós, fékes, vagy robbanásbiztos motorokról.

Anker és HEP keverőelemek összehasonlítása és alkalmazásai a folyadékkeverés területén

Anker és HEP keverőelemek összehasonlítása és alkalmazásai a folyadékkeverés területén

Ismerje meg az anker és HEP keverőelemek sajátosságait, valamint néhány érdekes alkalmazási területét.

Összes cikk megtekintése
Hajtós csapat

Küldetésünk keverő berendezések, hajtástechnikai rendszerek és ezek elemeinek tervezése, gyártása, összeszerelése, értékesítése és javítása.
Legyen Ügyfelünk Ön is! 

Szécsényi 2020