Makkos Balázs
Császár Péter
üzletkötő, okl. gépészmérnök

Miben segíthet szakértőnk?

Legjobb megoldások keresése, eszközök kiválasztása, technikai és műszaki kérdések, költséghatékony megoldások.
Munktársaink sok éves tapasztalattal rendelkeznek.

Császár Péter

Császár Péter

üzletkötő, okl. gépészmérnök

+36 20 583 9003
Email íráshoz kattintson ide

Karbantartás - 10 érv a karbantartás mellett

A tartós és optimális működés alapja minden esetben a rendszeres karbantartás, azonban a gépek kapcsán ennél lényegesen több érv is felsorolható a folyamat mellett. 

Minden működő gép kapcsán rendkívül fontos feladatkör a karbantartás. Nyilván az inverterek esetében ez kevésbé lényeges, mint például a villanymotorok, a hajtóművek vagy a hajtáselemek kapcsán, de a működés egyet jelent a kopással, amire nagyon fontos odafigyelni.

A több mint 25 éves szakmai tapasztalat jóvoltából mi itt az Agisys-nél pontosan tudjuk, hogy mekkora szerepe van a karbantartásnak egy gép működésében, illetve élettartamának megőrzése ill növelése tekintetében, ezért felkészült kollégáink biztosítják, hogy az általunk gyártott és forgalmazott, óriási raktárkészletről elérhető termékek mindig megfelelően üzembiztos állapotban maradhassanak, illetve termelhessenek.

Hogy miért is olyan fontos a karbantartás? Lássunk 10 olyan érvet, ami mindenkit képes lesz meggyőzni:

 

1. Megelőzhetjük a meghibásodást

Az egyik legfontosabb indok a karbantartás mellett minden kétséget kizáróan az, hogy megelőzhető legyen általa a termelés kiesés. Egy rutinellenőrzés során ugyanis felmérhető a gépek állapota, feltérképezhető a kopás mértéke, de idejekorán biztosíthatjuk a szükséges kenést működő gépeink számára, így könnyedén biztosíthatjuk a gépünk üzembiztosságát, a termelés folyamatos fenntartása érdekében.

 

2. A termelés folyamatossága

Ezzel pedig el is érkeztünk a következő fő célunkhoz Az általunk gyártott és forgalmazott gépek jelentős többsége három műszakos ipari termelésben van, ami azt jelenti, hogy kiemelten fontos a 0-24 órás működés biztosítása, ezért a tervszerű karbantartás elvégzése kiemelt fontosságú.

Mivel a folyamatos termelékenységből van bevétel, ezért mindenképpen biztosítani kell az üzemi biztonságot, mert hajtott gépeink komplett gyártósorok kiemelten fontos alkotóelemei. Mert a hajtások tartják mozgásban gépeinket.

 

3. Munkabiztonság maximalizálása

A karbantartás sok esetben nem csak a gépek termelékenységére, hanem biztonságára egyaránt fontos hatást gyakorol. Ez különösen lényeges olyan esetekben, amikor emberek dolgoznak a gépekkel, illetve azok közvetlen közelében, hiszen a meghibásodás sok esetben járhat balesetveszélyes helyzetek kialakulásával. A karbantartással azonban ezek a helyzetek gyakorlatilag kizárhatók.

 

4. Növelhetjük az élettartamot

Nem elhanyagolható a gépek karbantartása kapcsán, hogy ezek a folyamatok gyakran drasztikus mértékben megnövelhetik az adott eszköz /komplett hajtoptt gép élettartamát.

 

5. Gyártói garancia karbantartás esetén

Különösen a garanciális gépek kapcsán nagyon fontos, hogy a szavatosság megőrzése érdekében rendszeres karbantartáson essenek át az eszközök. Ez ugyanis gyakran alapfeltétele a gyártói garancia meglétének, illetve megmaradásának szükség esetén.

 

6. Bizonyos közegben az egészség miatt is fontos

Noha a karbantartás nem feltétlenül takarítást és tisztítást jelent, azonban olyan folyamatokat is magába foglal, melyek meghatározzák, hogy az eszköz munkavégzésének higiéniai kritériumai a későbbiekben se okozzanak problémát. Példának okáért egy keverőgép könnyen találkozhat olyan közeggel, ahol a rendszeres karbantartás elengedhetetlenül fontos az egészséges munkakörülmények megteremtéséhez.

 

7. Csökken az energiafelhasználás

A karbantartási folyamatok ugyan rendkívül sokrétűek lehetnek, azonban ilyenkor gyakran cserélnek olyan alkatrészeket, vagy látnak el kenőanyaggal olyan elemeket, melyek megkönnyítik a gép munkáját. Emiatt az eszköznek nincs szüksége a munkavégzéshez erőlködésre vagy extra energia felvételére, ezáltal csökken az üzemeltetéshez szükséges energiafelhasználás.

 

8. Növekszik a termelékenység, a hatásfok

A csökkenő energiafelhasználás mellett a rendszeresen karban tartott gépek előnye, hogy hatásfokuk megmarad, termelékenységük pedig gyakran növekszik is a korábbi állapothoz mérten. Mivel a legtöbb gyártósoron és vállalatnál a termelékenység fokozása, illetve szinten tartása az egyik legfontosabb cél, lényeges tudatosítani, hogy ez karbantartás nélkül nem lesz megvalósítható.

 

9. A karbantartás olcsóbb, mint a komplett gép cseréje

A folyamatos és szakszerű karbantartásnak nyilván megvannak a maga költségei, azonban ezek hosszabb távon is elhanyagolhatónak nevezhetők ahhoz mérten, mintha a komplett gépet ki kellene cserélnünk, mert a gépek élettartama nem végtelen, de gondos karbantartással jelentősen kiterjeszthető! Sőt magasabb hatásfokú (IE3) villanymotorok beépítésével a folyamatos működés gazdaságosabbá tehető! 

TUDTA-E? Egy villanymotor élettartartama alatt az energiaköltség teszi ki az összköltség 95%-át (beleértve e beszerzés költségeit)

10. Karbantartás esetén tervezhető a leállás

Fentebb már többször kiemeltük, hogy az optimálisan működő gépek minden esetben a bevételszerzés alapjai. Ha váratlan kiesés van, akkor azt utólag rendkívül nehéz behozni, az adott időszakban. Ezzel ellentétben egy karbantartást könnyű előre betervezni, akár egy olyan intervallumra időzíteni, amikor az adott gép nincs használatban, ezáltal nem kell felesleges leállással számolnunk. 

Szakértő tanácsadásra, korszerűsítésre, felújításra, karbantartásra vagy általános szervizre van szüksége? Keresse bizalommal kollégáinkat, hogy megelőzhesse a fentiekben ismertetett problémákat!

Értesüljön első kézből
Havi rendszerességgel küldünk cikkeket az újdonságainkról, trendekről, műszaki információkról.
Adja meg nevét és email címét, hogy Ön is megkapja cikkeinket.
 
 
 
Legfrissebb cikkeink

Miért vásároljunk C-hajtóművet?

Miért vásároljunk C-hajtóművet?

Egy hajtómű megvásárlása minden vállalkozás számára hosszútávú befektetést jelent. Ezért a rendelés előtt alaposan meg kell fontolni, hogy melyik típus lesz a jó megoldás – még akkor is, ha korábban évekig dolgozunk egy bizonyos modellel.

Villanymotort vásárolnánk, de túl sok a paraméter? Segítünk eligazodni köztük!

Villanymotort vásárolnánk, de túl sok a paraméter? Segítünk eligazodni köztük!

Villanymotor vásárlása előtt állunk, de elvesztünk a rengeteg paraméterben, amelyeket figyelembe kell vennünk? Aktuális cikkünk azért született, hogy segítsünk eligazodni a témában, ami nagy segítség lehet a megfelelő termék kiválasztásában.

Összes cikk megtekintése
Hajtós csapat

Küldetésünk keverő berendezések, hajtástechnikai rendszerek és ezek elemeinek tervezése, gyártása, összeszerelése, értékesítése és javítása.
Legyen Ügyfelünk Ön is! 

Szécsényi 2020