Makkos Balázs
Lovas Kristóf
üzletkötő, gépészmérnök

Miben segíthet szakértőnk?

Legjobb megoldások keresése, eszközök kiválasztása, technikai és műszaki kérdések, költséghatékony megoldások.
Munktársaink sok éves tapasztalattal rendelkeznek.

Lovas Kristóf

Lovas Kristóf

üzletkötő, gépészmérnök

+36 20 385 0389
Email íráshoz kattintson ide

Inverter helyett variátor? Gyakran megfelelő alternatíva!

Ipari környezetben a mozgó berendezések többségének hajtásáról ma már villanymotor gondoskodik. Ezek a motorok különböző fordulatszám és teljesítmény leadására képesek, amit rendszerint csak valamilyen áttétel segítségével lehet szabályozni.

A megfelelő hatásfok elérésének érdekében ez elengedhetetlen. Megoldását többféle módon is kivitelezhetjük, az egyik legjobb alternatívát pedig a frekvenciaváltó, vagy más néven inverter nyújtja. 

Egy ilyen készülékkel minden esetben a gyártási folyamathoz, a körülményekhez igazítható a villanymotor működése, elektronikusan módosítható a frekvencia, de alkalmazása mellett még a biztonság is növelhető.

Vannak azonban olyan esetek, amikor az inverter túl bonyolult és komplikált a rendszerben. Hogy mi lehet ilyenkor a megoldás? Közel 30 éves szakmai tapasztalatunkkal a hátunk mögött magabiztosan ajánljuk alternatívaként a variátort, ami bizonyos esetekben ugyanúgy megállja a helyét ezekben a helyzetekben.

 

Mi az a variátor?

A variátorok olyan eszközök, amelyek képesek a villanymotorok fordulatszámának módosítására és szabályozására. Kialakításuknak köszönhetően precízen illeszkednek a motor pereméhez, így tökéletes kapcsolatban vannak a hajtással.

A legtöbb variátorral 1:14 arányban lehet módosítani a villanymotor teljesítményét, méghozzá nagyon egyszerű, mechanikus elven, egy tárcsa forgatásával, amivel a kihajtó fordulatszámának csökkenése vagy növelése érhető el.

Ez az egyik legnagyobb előnye a frekvenciaváltókkal szemben, hiszen míg az inverterek elektronikus eszközök, amelyek programozást és hozzáértést igényelnek, addig a variátoroknál csak egy tárcsát kell forgatni ahhoz, hogy szabályozzuk a villanymotor fordulatszámát és ezzel együtt a nyomatékát.

Nyilvánvalóan a frekvenciaváltónak is megvannak a maga előnyös tulajdonságai, így könnyedén végezhető vele a le- és felfutás, miközben a variátor csak olyan berendezéseknél alkalmazható, ahol nincs szükség a folyamatos túlpörgetésre vagy az álló helyzetből való gyorsításra.

Ahol azonban erre nincs szükség, és az invertereket túl bonyolultnak érezzük, a variátor nagyon jó alternatív megoldást nyújthat. Sőt, elérhetők talpas és peremes kivitelben is, amelyek közül előbbinél a kiegészítő talp lehetővé teszi a könnyebb szerelhetőséget.

 

Mikor előnyösebb inkább a frekvenciaváltó?

Míg a variátorokat jellemzően a mechanikus kialakítás egyszerűsége teheti vonzóvá a vásárlók számára, addig a frekvenciaváltókat éppen a bonyolultabb, sokoldalúbb megoldások és lehetőségek.

Amennyiben megfelelő szakember végzi a telepítést és a beállítást, egy jó inverter nemcsak a fordulatszámot képes szabályozni. Beállítható az áram- és hőmérséklet-védelem, de különféle lefutások és felfutások is.

Az ilyen készülékek nagyon gyorsan leállíthatók, és nemcsak digitális-, hanem analóg jelekkel – vagy más ipari kommunikációs vezérléssel – egyaránt működtethetők.

 


 

Kérdése van? 

Szeretné inverterek helyett egyszerűbb variátorokkal szabályozni villanymotorjait? Keressen minket bizalommal, tapasztalt kollégáink segítenek a szakszerű tanácsadásban!

Értesüljön első kézből
Havi rendszerességgel küldünk cikkeket az újdonságainkról, trendekről, műszaki információkról.
Adja meg nevét és email címét, hogy Ön is megkapja cikkeinket.
 
 
 
Cimkék: variátor inverter
Legfrissebb cikkeink

Testreszabott ipari folyadékkeverő megoldások

Testreszabott ipari folyadékkeverő megoldások

A hatékony keverés kulcsa a megfelelő technológia kiválasztása és a berendezés precíz kialakítása. Szeretne hatékonyabb és megbízhatóbb ipari folyadékkeverőt? Az Agisys Kft. a legmodernebb technológiával és szakértelemmel kínál személyre szabott keverőberendezéseket, hogy az Ön vállalkozása még magasabb hatásfokkal működhessen.

Nagy nyomaték kedvező áron: Fedezze fel a 300-as bolygókerekes hajtóművet!

Nagy nyomaték kedvező áron: Fedezze fel a 300-as bolygókerekes hajtóművet!

Nagy nyomaték, kis fordulatszám, kedvező ár: Ismerje meg a 300-as bolygókerekes hajtóművet, amellyel forradalmasíthatja az ipari folyamatokat! Ha Önnek is fontos a hatékonyság és a megbízhatóság, akkor ne keressen tovább!

Összes cikk megtekintése
Hajtós csapat

Küldetésünk keverő berendezések, hajtástechnikai rendszerek és ezek elemeinek tervezése, gyártása, összeszerelése, értékesítése és javítása.
Legyen Ügyfelünk Ön is! 

Szécsényi 2020