EnglishEnglish
Makkos Balázs
Császár Péter
üzletkötő, okl. gépészmérnök

Miben segíthet szakértőnk?

Legjobb megoldások keresése, eszközök kiválasztása, technikai és műszaki kérdések, költséghatékony megoldások.
Munktársaink sok éves tapasztalattal rendelkeznek.

Császár Péter

Császár Péter

üzletkötő, okl. gépészmérnök

+36 20 583 9003
Email íráshoz kattintson ide

Encoder használata a hajtástechnikában

Gyakori igény, hogy a hajtásnak pontosan és ismétlődően azonos pozícióban kell megállnia. Ilyen esetekben encoderes motort szoktunk ajánlani, ami azt jelenti, hogy a motor ventilátorfelőli tengelyvégére építjük rá az encodert. De mi is az az encoder?

Az inkrementális jeladó, más néven elfordulásjeladó, angolosan encoder, olyan érzékelő, amely a tengely elfordításakor impulzusokat ad ki a kimenetein. Az impulzusok mennyisége arányos a szögelfordulás mértékével, és függ attól, hogy milyen érzékeny az inkrementális jeladó. Az Agisys Kft. által használt encoder egy fordulatot 1024 részre tud osztani.

encoderes motor

Az elfordulásjeladóban egy átlátszó üveg tárcsa forog, amire a pereme közelében átlátszatlan rovátkák vannak felgőzölve.
Encoder
A mi encoderünkben a tárcsa rovátkolt peremén 3 optokapu világít át, a tárcsa egyik oldalán fényforrás, a másikon fényérzékeny elem van. Miközben a tárcsa forog, a rovátkák az optokapuk nyalábjait vagy eltakarják, vagy nem, a kapuk vevő részében ennek megfelelő elektromos jelek jönnek létre. A harmadik optokapu a tárcsa egy olyan részén világít át, ahol csak egy rovátka van, így ez a jel a tengely teljes körülfordulásakor ad egyetlen egy impulzust. Az encoder tartalmaz egy elektronikát, ami gondoskodik az optokapuk fényforrásának táplálásáról és a kapuk vevőjéről érkező jeleket szabványos jellé alakítja.

Egy inkrementális jeladó kimeneteinek számát a csatornák száma és a kimenőjel típusa határozza meg. Az Agisys Kft. által használt encoder 3 csatornás, a csatornák szokásos megnevezése: „A”, „B” és „Z(0)”. Az elfordulásjeladó „A” és „B” csatornáinak impulzusai felhasználhatók a pontos pozicionáláshoz, miközben a „Z(0)” csatorna fordulatonként egy jelet ad. Egy-egy csatornánál egy pozitív és egy negatív jel is rendelkezésre áll, így az encoder 6 kivezetéses.
Agisys encoder

Az elfordulásjeladó jelét fogadni és feldolgozni is képes az általunk forgalmazott Bonfiglioli ACTIVE típusú frekvenciaváltó. E két eszköz segítségével nagyon precíz és igényes hajtás alakítható ki.
Ebben a témakörben is forduljon bizalommal nagy szakmai tudással rendelkező munkatársainkhoz, akik készséggel segítik a legjobb műszaki megoldás kiválasztásában.


Tengelits István
okleveles villamosmérnök

Értesüljön első kézből
Havi rendszerességgel küldünk cikkeket az újdonságainkról, trendekről, műszaki információkról.
Adja meg nevét és email címét, hogy Ön is megkapja cikkeinket.
 
 
 
Legfrissebb cikkeink

Mire jó a visszafutásgátló?

Mire jó a visszafutásgátló?

Több alkalmazási területen is hasznos lehet egy visszafutásgátló beépítése, de mégis miben lenne segítségünkre?

Agisys keveréstechnika - a saválló acél sav álló? (2)

Agisys keveréstechnika - a saválló acél sav álló? (2)

Előző hírlevelemben beszámoltam kísérletünkről, melyben kiderült, hogy a saválló acél nem sav álló. Ezt eddig is gyanítottunk, de mi lehet hát a megoldás, ha savban, maró anyagokban kell keverni?

Összes cikk megtekintése
Hajtós csapat

Küldetésünk keverő berendezések, hajtástechnikai rendszerek és ezek elemeinek tervezése, gyártása, összeszerelése, értékesítése és javítása.
Legyen Ügyfelünk Ön is!