Makkos Balázs
Császár Péter
üzletkötő, okl. gépészmérnök

Miben segíthet szakértőnk?

Legjobb megoldások keresése, eszközök kiválasztása, technikai és műszaki kérdések, költséghatékony megoldások.
Munktársaink sok éves tapasztalattal rendelkeznek.

Császár Péter

Császár Péter

üzletkötő, okl. gépészmérnök

+36 20 583 9003
Email íráshoz kattintson ide

3 az 1-ben

A PID az épületautomatikában és általában a szabályozás technikában ismert rövidítés, ahol:

  • Proportional (arányossági tag),
  • Integral (integrál tag),
  • Derivativ (deriváló tag).

A PID szabályozó áramkör egy – a régi időkből már ismert – műveleti erősítőn alapul. Az erősítő bemenetére érkező mért értéket (pl. hőmérséklet, nyomás) összehasonlítja egy másik bemenetére érkező kívánt értékkel (kért érték, referencia érték). Kiszámítva  a két érték egymáshoz viszonyított nagyságát, az erősítő kimenetén egy rendelkező jel (beavatkozó jel) jelenik meg. Ezt a jelet használhatjuk szelepek, zsalumozgatók, frekvenciaváltók, egyéb beavatkozó eszközök működtetésére.

PID görbe

Az arányossági taggal adható meg a szabályozási tartomány (pl. 10°C, 2000Pa).

Az integrálási taggal adható meg az integrálási idő (pl. 0,1 sec.).

A deriváló taggal szűrhetők ki a szabályozás stabilitását veszélyeztető külső zavarok (pl. egy teremben a hőmérő melletti hirtelen ablaknyitás).

Az iparban is létezik PID szabályozás, amit technológiai  szabályozásnak nevezünk. Az Agisys által forgalmazott Bonfiglioli Vectron frekvenciaváltók közül az Agile, Active Cube és S2U családok elektronikája van felkészítve PID szabályozásra. Ezeket megfelelően programozva felhasználhatóvá válnak technológiai szabályozási feladatokra.

Ilyen feladat lehet például egy helyiség hőmérsékletének stabilan tartása.

Csarnok szellőzés PID-el

Raktárak csarnokokban gyakori jelenség, hogy a tető alatti légtérben túl nagy a hőmérséklet. Ez károsíthatja az ott tárolt anyagokat, ezért átszellőztetés szükséges.

Ilyenkor megoldás lehet, ha frekvenciaváltóval egy vagy több ventilátort működtetünk. A PID szabályozás az inverterben rögzített kívánt értéket (pl. 20°C) igyekszik tartani a ventilátor fordulatszámának folyamatos változtatásával. Analóg bemenetén fogadja a csarnokban elhelyezett hőmérséklet távadó mért értékét. A kívánt értéktől való kisebb eltérés esetén kisebb fordulattal (vagy akár leállással is), nagyobb eltérés esetén magasabb fordulattal működteti a ventilátort. A szellőztetés engedélyezéséről illetve tiltásáról egy egyszerű időkapcsoló gondoskodik (pl. 21h-07h-ig üzem) az inverter engedélyező bemenetének kapcsolásával. Az Agile, Active Cube és S2U inverterek képesek ezen feladat költséghatékony ellátására is.

Tanácsért és segítségért forduljon szakértő kollegáinkhoz.

Miklós Tamás
villamosmérnök

Értesüljön első kézből
Havi rendszerességgel küldünk cikkeket az újdonságainkról, trendekről, műszaki információkról.
Adja meg nevét és email címét, hogy Ön is megkapja cikkeinket.
 
 
 
Legfrissebb cikkeink

Ingyenes online konzultációkat indítottunk ügyfeleinknek!

Ingyenes online konzultációkat indítottunk ügyfeleinknek!

A jelenlegi járványhelyzet rendkívüli módon megnehezítette meglévő és leendő ügyfelünk életét, éppen ezért úgy döntöttünk, hogy szakértői segítséget nyújtunk mindenkinek, akinek termékeink kapcsán kérdése van.

VF-W csigahajtómű, ha egy kedvező árú, nagy nyomatékkal terhelhető hajtást keresünk

VF-W csigahajtómű, ha egy kedvező árú, nagy nyomatékkal terhelhető hajtást keresünk

A megfelelő csigahajtómű kiválasztásakor rengeteg tényezőt figyelembe kell vennünk, hiszen csak nagyon ritkán találkozunk olyan terméktípussal, mely a nagy nyomatékteher mellett univerzális kialakítást, kimagasló tartósságot és mindemellett rendkívül kedvező ár-érték arányt tud biztosítani.

Összes cikk megtekintése
Hajtós csapat

Küldetésünk keverő berendezések, hajtástechnikai rendszerek és ezek elemeinek tervezése, gyártása, összeszerelése, értékesítése és javítása.
Legyen Ügyfelünk Ön is! 

Szécsényi 2020