EnglishEnglish

Miben segíthet szakértőnk?

Legjobb megoldások keresése, eszközök kiválasztása, technikai és műszaki kérdések, költséghatékony megoldások.
Munktársaink sok éves tapasztalattal rendelkeznek.

Császár Péter

Császár Péter

üzletkötő, okl. gépészmérnök

+36 20 583 9003
Lépjen kapcsolatba Velünk

Ne variáljunk!?

Gyakori az olyan hatástechnikai feladat, ahol szükséges a motor fordulatszámának fokozatmentes változtatása.
Aszinkronmotor esetén ennek általánosan elterjedt módja a mechanikus variátorok használata. Azért szeretik alkalmazni a variátort, mert nem igényel speciális szakértelmet, csak a rászerelt kereket kell adott pozícióba tekerni, ezzel beállítva a kihajtás fordulatszámát.
Variátor
A mechanikus variátornak az egyszerű használat mellett számos hátránya is van. A hatásfoka csak 70-85% közötti, ezért nagy a veszteség, ami hő formájában távozik. Mivel mechanikus módon biztosítja az áttétel változtatást, ezért az élettartama limitált. Sebességátfogása 1400/perc fordulatszámú motor esetén 200-1000/perc között van, vagyis segítségével csak ötszörös tartományban változtatható a motor fordulatszáma.
A frekvenciaváltó korszerűbb fordulatszám szabályozást biztosít. Előnye a mechanikus variátorral szemben, hogy minimális a vesztesége, nincs kopó alkatrésze, valamint nagy a sebességátfogási tartománya. Kényszerhűtés alkalmazásával 5Hz-től 50Hz-ig változtatható a fordulatszám, vagyis tízszeres átfogás is lehetséges, miközben a leadott nyomaték a névleges értéken marad. A frekvenciát növelve a motor teljesítménye állandó marad, a leadott nyomaték csökken. Feltekerve a frekvenciát 70Hz-re, a leadott nyomaték a névleges érték ~75%-ra csökken.
Synthesis.jpg
A mechanikus variátor alkalmazása és a frekvenciaváltós szabályozás közel azonos költségű. Egyes esetekben – a műszaki előnyök mellett – az inverter használata a variátorral szemben kisebb egyszeri beruházást igényel.

Egy konkrét példán mutatom be, hogyan lehetséges a variátort kiváltani frekvenciaváltóval, és ennek milyen műszaki és anyagi vonzata van.
1. megoldás: Hajtómű-mechanikus variátor-aszinkronmotor egybeépítve:
  • Hajtómű-motor: C 614 P 275,3 P80 B3 LO /0,55kW 4P 80 B5 230/400V TMS
  • Variátor: V 1 FD19 P80 V5
Ebben a konfigurációban a fordulatszám 3,6/perc és 0,69/perc között változtatható, miközben a leadott nyomaték 1127Nm és 2004Nm között változik.

2. megoldás: Hajtómű-kompaktmotor-kényszerhűtés-frekvenciaváltó:
  • Hajtómű-kompaktmotor: C 614 P 462 S1 B3 LO /0,55kW 4P M1LA 4P C4FL W
  • Inverter: SYN10 S220 05AF (0,75kW)
  • Kényszerhűtés: G-71A FORCED VENTILLATOR KIT 230V 50Hz
Ebben a konfigurációban a fordulatszám 50Hz-en 3/perc, a leadott nyomaték 1600Nm. Amikor az inverterrel csökkentjük a frekvenciát 5Hz-re, a fordulatszám 0,3/perc, miközben a leadott nyomaték változatlanul 1600Nm. Amennyiben a frekvenciát növeljük 60Hz-re, a fordulatszám 3,6/perc lesz és a leadott nyomaték 1300Nm-ra csökken.
A második megoldás ára hozzávetőleg ~25%-kal kedvezőbb, mint az első.

Meglevő mechanikus variátorral működő hajtás korszerűsítése esetén javasoljuk, hogy a hajtást frekvenciaváltós szabályozással oldja meg. Hajtás korszerűsítésben, meglevő hajtás kiváltásában munkatársaink nagy gyakorlattal és széleskörű szakmai ismeretekkel állnak rendelkezésére.

Tengelits István
okleveles villamosmérnök
Legfrissebb cikkeink

Az AGISYS Kft. ünnepi munkarendje

Az AGISYS Kft. ünnepi munkarendje

A december vége szinte mindenhol az ünnepi készülődésről szól, azonban januárban újra beindul az élet. Ünnepi munkarendünk segítségével Önök is könnyebben tervezhetnek a következő év első hónapjára.  

 

Agisys keveréstechnika - adagolás automatizálása egyszerűen

Agisys keveréstechnika - adagolás automatizálása egyszerűen

Hírlevelünkben szemügyre vesszük, hogy mi történik a keverés előtt és után. Az egyszerű válasz: Keverés előtt a keverendő anyagokat beadagoljuk, utána pedig ürítjük a tartályt. Kollégáink az Agisys-nél ennél összetettebben vizsgálják a helyzetet.

Összes cikk megtekintése
Hajtós csapat

Küldetésünk keverő berendezések, hajtástechnikai rendszerek és ezek elemeinek tervezése, gyártása, összeszerelése, értékesítése és javítása.
Legyen Ügyfelünk Ön is!