EnglishEnglish

Miben segíthet szakértőnk?

Legjobb megoldások keresése, eszközök kiválasztása, technikai és műszaki kérdések, költséghatékony megoldások.
Munktársaink sok éves tapasztalattal rendelkeznek.

Makkos Balázs

Makkos Balázs

üzletkötő, gépészmérnök

+36 20 983 7087
Lépjen kapcsolatba Velünk

Encoder használata a hajtástechnikában

Gyakori igény, hogy a hajtásnak pontosan és ismétlődően azonos pozícióban kell megállnia. Ilyen esetekben encoderes motort szoktunk ajánlani, ami azt jelenti, hogy a motor ventilátorfelőli tengelyvégére építjük rá az encodert. De mi is az az encoder?

Az inkrementális jeladó, más néven elfordulásjeladó, angolosan encoder, olyan érzékelő, amely a tengely elfordításakor impulzusokat ad ki a kimenetein. Az impulzusok mennyisége arányos a szögelfordulás mértékével, és függ attól, hogy milyen érzékeny az inkrementális jeladó. Az Agisys Kft. által használt encoder egy fordulatot 1024 részre tud osztani.

encoderes motor

Az elfordulásjeladóban egy átlátszó üveg tárcsa forog, amire a pereme közelében átlátszatlan rovátkák vannak felgőzölve.
Encoder
A mi encoderünkben a tárcsa rovátkolt peremén 3 optokapu világít át, a tárcsa egyik oldalán fényforrás, a másikon fényérzékeny elem van. Miközben a tárcsa forog, a rovátkák az optokapuk nyalábjait vagy eltakarják, vagy nem, a kapuk vevő részében ennek megfelelő elektromos jelek jönnek létre. A harmadik optokapu a tárcsa egy olyan részén világít át, ahol csak egy rovátka van, így ez a jel a tengely teljes körülfordulásakor ad egyetlen egy impulzust. Az encoder tartalmaz egy elektronikát, ami gondoskodik az optokapuk fényforrásának táplálásáról és a kapuk vevőjéről érkező jeleket szabványos jellé alakítja.

Egy inkrementális jeladó kimeneteinek számát a csatornák száma és a kimenőjel típusa határozza meg. Az Agisys Kft. által használt encoder 3 csatornás, a csatornák szokásos megnevezése: „A”, „B” és „Z(0)”. Az elfordulásjeladó „A” és „B” csatornáinak impulzusai felhasználhatók a pontos pozicionáláshoz, miközben a „Z(0)” csatorna fordulatonként egy jelet ad. Egy-egy csatornánál egy pozitív és egy negatív jel is rendelkezésre áll, így az encoder 6 kivezetéses.
Agisys encoder

Az elfordulásjeladó jelét fogadni és feldolgozni is képes az általunk forgalmazott Bonfiglioli ACTIVE típusú frekvenciaváltó. E két eszköz segítségével nagyon precíz és igényes hajtás alakítható ki.
Ebben a témakörben is forduljon bizalommal nagy szakmai tudással rendelkező munkatársainkhoz, akik készséggel segítik a legjobb műszaki megoldás kiválasztásában.


Tengelits István
okleveles villamosmérnök

Legfrissebb cikkeink

Agisys keveréstechnika - adagolás automatizálása egyszerűen

Agisys keveréstechnika - adagolás automatizálása egyszerűen

Hírlevelünkben szemügyre vesszük, hogy mi történik a keverés előtt és után. Az egyszerű válasz: Keverés előtt a keverendő anyagokat beadagoljuk, utána pedig ürítjük a tartályt. Kollégáink az Agisys-nél ennél összetettebben vizsgálják a helyzetet.

Speciális üzemi körülmények között használható motorok 3 nap alatt!

Speciális üzemi körülmények között használható motorok 3 nap alatt!

Partnereink gyakran keresnek olyan motorokat, amelyeket extrém meleg helyen kívánnak használni, de a páratartalom azonos a normál környezetével. A gyártók jellemzően 400C-nál nem magasabb környezeti hőmérsékletre tervezik az aszinkronmotorokat.

Összes cikk megtekintése
Hajtós csapat

Küldetésünk keverő berendezések, hajtástechnikai rendszerek és ezek elemeinek tervezése, gyártása, összeszerelése, értékesítése és javítása.
Legyen Ügyfelünk Ön is!