EnglishEnglish
Makkos Balázs
Makkos Balázs
üzletkötő, gépészmérnök

Miben segíthet szakértőnk?

Legjobb megoldások keresése, eszközök kiválasztása, technikai és műszaki kérdések, költséghatékony megoldások.
Munktársaink sok éves tapasztalattal rendelkeznek.

Makkos Balázs

Makkos Balázs

üzletkötő, gépészmérnök

+36 20 983 7087
Email íráshoz kattintson ide

WEG IE4 előnyök más szemszögből

A magasabb energiahatékonysági osztályba tartozó villanymotorokkal elérhető energia és költség megtakarításról már sok szó esett. Vajon más előnyökkel is jár, ha a ma elérhető egyik legkorszerűbb IE4-es WEG motorcsalád tagjai közül választunk? A válasz: IGEN!

A különbségek szemléltetéséhez vegyünk egy normál IE1-es villanymotort ellenpéldának, és vizsgáljuk meg, miben nyújtanak többet az új IE4-es motorok:

WEG IE4 adatlap
 
Fő különbségek az IE4-es motoroknál:

 1. A szlip jóval kisebb. Ezek az eltérések a teljesítmény görbéken is jól lekövethetőek:
WEG IE4 telesítmény görbék
A szlip értékének változását a "C" görbe jól szemlélteti, ami még 125%-os teljesítmény leadás mellett is 2,2% (1467/perc) körül van az IE4-es motornál, ellenben a régebbi társánál ez az érték már 3,5% (1447/perc). Ha a teljes teljesítmény tartományt (0-125%) nézzük, kijelenthető, hogy az IE4-es motor fordulatszáma kevésbé érzékeny a levett teljesítményre. Ez igazából olyan alkalmazásoknál lehet érdekes, ahol folyamatosan változó terhelés mellett kell törekedni a lehető legkisebb fordulatszám ingadozásra.

2. Az indító (Locked rotor torque) és billenő nyomaték (Breakdown torque) lényegesen (kb. ~40%-kal) nagyobb. Előbbi a terhelés alatt indított alkalmazásoknál lehet nagyon hasznos, míg utóbbi a hirtelen fellépő terhelés ingadozások problémamentesebb áthidalását segíti. A fordulatszám jelleggörbéken a leadott/névleges nyomaték ("A" görbe) és a tényleges/névleges áramfelvétel ("B" görbe) változása közti eltéréseket hasonlíthatjuk össze a két villanymotornál:

WEG IE4 fordulatszám görbék
 

Azonban azt is meg kell jegyezni, hogy a nagyobb indító és billenő nyomaték az áramfelvételben is érezteti hatását. Míg névleges terhelésen az áramfelvétel (Rated current) közel 5%-kal csökkent, - köszönhetően a jobb hatásfoknak-, addig az indítási és névleges áramfelvétel aránya (Il/In)) 6x-ról 8,2x-re emelkedett.

3. A villanymotor tekercselése a nagyobb igénybevétel ellenére a túlterhelést is jobban elviseli, a megengedhető túlterhelési idő (Locked rotor time) több, mint 50%-kal nagyobb, ám mindez a motor tömegében kb. 30% pluszként jelentkezik.

A különböző teljesítményű és fordulatszámú motorok esetében a műszaki paramétereket érintő változás mértéke eltérő lehet a korábbi típusokhoz képest, de a tendencia megegyezik.

A WEG W22-es motorcsalád IE4-es tagjai 2, 4 és 6 pólusú kivitelben, 5,5kW-tól 355kW-ig terjedő teljesítménnyel, 132 – 355-ös építési méretben érhetőek el. A termékkatalógusát innen töltheti le.
 
Császár Péter
gépészmérnök

Értesüljön első kézből
Havi rendszerességgel küldünk cikkeket az újdonságainkról, trendekről, műszaki információkról.
Adja meg nevét és email címét, hogy Ön is megkapja cikkeinket.
 
 
 
Legfrissebb cikkeink

Ki mit tud?

Ki mit tud?

A költői kérdés a hajtómű szállítók készségeire utal, bár nem is annyira költői mert cikkünkben válaszolunk a kérdésre!

Mire jó a visszafutásgátló?

Mire jó a visszafutásgátló?

Több alkalmazási területen is hasznos lehet egy visszafutásgátló beépítése, de mégis miben lenne segítségünkre?

Összes cikk megtekintése
Hajtós csapat

Küldetésünk keverő berendezések, hajtástechnikai rendszerek és ezek elemeinek tervezése, gyártása, összeszerelése, értékesítése és javítása.
Legyen Ügyfelünk Ön is!