Makkos Balázs
Császár Péter
üzletkötő, okl. gépészmérnök

Miben segíthet szakértőnk?

Legjobb megoldások keresése, eszközök kiválasztása, technikai és műszaki kérdések, költséghatékony megoldások.
Munktársaink sok éves tapasztalattal rendelkeznek.

Császár Péter

Császár Péter

üzletkötő, okl. gépészmérnök

+36 20 583 9003
Email íráshoz kattintson ide

Villanymotort vásárolnánk, de túl sok a paraméter? Segítünk eligazodni köztük!

Villanymotor vásárlása előtt állunk, de elvesztünk a rengeteg paraméterben, amelyeket figyelembe kell vennünk? Aktuális cikkünk azért született, hogy segítsünk eligazodni a témában, ami nagy segítség lehet a megfelelő termék kiválasztásában.

Közel 30 éves szakmai tapasztalatunknak köszönhetően itt az Agisys Kft-nél pontosan tudjuk, hogy milyen a jó villanymotor, de azzal is tisztában vagyunk, hogy mennyire fontosak az olyan hozzájuk kapcsolódó minőségi kiegészítők, mint például egy frekvenciaváltó.

Lássunk ezért néhány hasznos tanácsot, ha villanymotor vásárlása előtt állnánk!

 

Általános ismeretek (AC és DC motorok)

Mielőtt a konkrét termékek között válogatnánk, egy villanymotor vásárlása előtt nagyon fontos tudnunk, hogy milyen típusú termékre, így AC vagy DC motorra van szükségünk?

AC motoroknak nevezzük a váltóáramú modelleket. Nagyon népszerűek, mert megfizethetők és raktárunkból gyorsan beszerezhető, ezen felül pedig univerzálisak, hiszen két további változatot különböztetünk meg belőlük. Beszélhetünk ugyanis

  • egyfázisú AC motorokról, amelyek teljesítménye korlátozott, iparban nem gyakori;
  • valamint háromfázisú AC motorokról, amelyeket főként ipari környezetben alkalmaznak, és gyakran nagyobb elektromos teljesítménnyel működnek. Ezen esetebn jóval szélesebb teljesítményskálából választhatunk, és a komolyabb igényeket is raktárról tudjuk kiszolgálni

 

A DC motorok ezzel szemben az egyenáramú megoldások, amelyek hatékonyabb és nagyobb nyomatékkal rendelkeznek, ezért különösen ideálisak olyan helyzetekben, ahol nagyobb teljesítmény leadására van szükség. Jellemző rájuk, hogy több karbantartásra van szükségük, mint társaiknak.

 

A motor alkalmazása befolyásolja a választást

Alapvető kérdés a megfelelő villanymotor kiválasztásakor, hogy mire alkalmazzuk majd a gyakorlatban? Fontos, hiszen az ilyen típusú motoroknak két fő funkciójuk van, amelyek a következők:

  • állandó fordulatszám mellett üzemelnek, vagyis sebességük nem ingadozik.
  • illetve változó sebességgel üzemelnek, hiszen egy liftnél például elengedhetetlen, hogy a motor sebessége szükség szerint változzon, és ebből a szempontból bármelyik típus jól működhet a gyakorlatban.

 

Az igények határozzák meg a választást

A villanymotor megvásárlása előtt minden esetben vizsgáljuk meg igényeinket és győződjünk meg arról, hogy olyan modellt vásároljunk, teljes mértékben képes ellátni a tervezett feladatot. Ha a motor hatékonysága nem felel meg az igényeinknek, például alul méretezzük, azzal csak időt veszítünk a gyakorlatban, ez pedig a termelékenység csökkenése révén óriási pénzkieséssel járhat.

 

A nyomaték és a teljesítmény

Hogy mekkora nyomatékra vagy teljesítményre van szükség az adott villanymotornál. Ezek sajnos megkerülhetetlen paraméterek a vásárláskor. Ez befolyásolja a motor hatékonyságát, ezért jó tanács, hogy mindig egy kicsit nagyobb nyomaték mellett döntsünk, mint amire valóban szükségünk van.

Akár a teljesítmény, akár a nyomatékból indulunk ki, minden esetben érdemes biztonsági tényezővel számolni. Amennyiben spórolni szeretnénk, ezt inkább egy jobb hatásfokkal rendelkező motorral tegyük. A magasabb beszerzési ár gyorsan megtérül az üzemeltetési költségekkel.

 

Feszültség

Vannak villanymotorok, amelyek akkumulátorral is működnek, de a többségük közvetlenül csatlakozik az elektromos hálózathoz. Bármelyik opcióról is legyen szó, mindig pontosan tudnunk kell, hogy az adott munkavégzéshez mekkora feszültségre lesz szükségünk, amiben egy villanyszerelő nyújthat segítséget.

 

Élettartam

A megfelelő villanymotor kiválasztásakor fontos előre lefektetni, hogy mekkora megtérülést várunk el tőle befektetésként. A legtöbbször nyilván hasznot várnak a vásárlók, vagyis elég hosszú ideig kell tartania ahhoz, hogy pénzt termeljen, emiatt pedig érdemes inkább az olyan jobb minőségű gyártók modelljei közül válogatni, mint az általunk is forgalmazott WEG vagy a Bonfiglioli villanymotorok.

 

Kérdése van?

A fentiekben természetesen csak néhány tényezőt állítottunk a középpontba, amelyek fontosak, ha villanymotor vásárlása előtt állunk. Amennyiben további kérdése van vagy még több segítségre lenne szüksége, keressen minket bizalommal!

Értesüljön első kézből
Havi rendszerességgel küldünk cikkeket az újdonságainkról, trendekről, műszaki információkról.
Adja meg nevét és email címét, hogy Ön is megkapja cikkeinket.
 
 
 
Cimkék: villanymotor weg
Legfrissebb cikkeink

Testreszabott ipari folyadékkeverő megoldások

Testreszabott ipari folyadékkeverő megoldások

A hatékony keverés kulcsa a megfelelő technológia kiválasztása és a berendezés precíz kialakítása. Szeretne hatékonyabb és megbízhatóbb ipari folyadékkeverőt? Az Agisys Kft. a legmodernebb technológiával és szakértelemmel kínál személyre szabott keverőberendezéseket, hogy az Ön vállalkozása még magasabb hatásfokkal működhessen.

Nagy nyomaték kedvező áron: Fedezze fel a 300-as bolygókerekes hajtóművet!

Nagy nyomaték kedvező áron: Fedezze fel a 300-as bolygókerekes hajtóművet!

Nagy nyomaték, kis fordulatszám, kedvező ár: Ismerje meg a 300-as bolygókerekes hajtóművet, amellyel forradalmasíthatja az ipari folyamatokat! Ha Önnek is fontos a hatékonyság és a megbízhatóság, akkor ne keressen tovább!

Összes cikk megtekintése
Hajtós csapat

Küldetésünk keverő berendezések, hajtástechnikai rendszerek és ezek elemeinek tervezése, gyártása, összeszerelése, értékesítése és javítása.
Legyen Ügyfelünk Ön is! 

Szécsényi 2020