EnglishEnglish
Makkos Balázs
Tengelits István
üzletkötő, okl. villamosmérnök

Miben segíthet szakértőnk?

Legjobb megoldások keresése, eszközök kiválasztása, technikai és műszaki kérdések, költséghatékony megoldások.
Munktársaink sok éves tapasztalattal rendelkeznek.

Tengelits István

Tengelits István

üzletkötő, okl. villamosmérnök

+36 20 583 9005
Email íráshoz kattintson ide

Tervezünk, hogy ténylegesen JÓL KEVERJEN! 2.rész

Egy jól keverő, hajtós csapat tervezői részlegétől.
2. rész: Keverőelem kiválasztás

Mai cikkemben abban szeretnék megrendelőink segítségére lenni, hogy felhasználási területekkel kiegészítve megadjam az AGISYS Kft.-nél leggyakrabban használt keverőelemek paramétereit.
A legtöbb gyártástechnológiai folyamatnak része a két vagy több, általában egymástól különböző tulajdonságú összetevő keverése. A keverés célja az, hogy az egyes összetevők eloszlása a kívánt keverési aránynak feleljen meg úgy, hogy a rendelkezésre álló térben az alkotókat egyenletesen eloszlassuk, heterogén rendszert állítsunk elő. Cél lehet még a hő- és az anyagátvitel javítása.
A folyadékok keverésére többnyire a forgó keverőtengelyre felszerelt különböző alakú és méretű keverőelemeket használnak. Ezek fordulatszámuk szerint lehetnek lassú vagy gyors keverők.
A keverőelemek kiválasztásának alapja a keverési feladat meghatározásán kívül, a keverés során kialakuló legnagyobb viszkozitás, kerületi sebesség és természetesen a geometriai paraméterek. Ezen adatok ismeretében az alábbi keverőelemek közül választhatunk a kívánt cél elérése érdekében.

1. Lapátos keverők:

Többnyire homogenizálásra, diszperzió képzésre, hőátadás javítására és gázelnyeletésre alkalmazzák. A keverőelem átmérője 100-2000 mm közötti, kerületi sebességük 2-8 m/s közötti. A karos keverőket 80-100000 mPas, a kalodás és anker keverőket pedig 15-20000 mPas viszkozitás között használják. Az egyenes karos keverőknél turbulens vagy lamináris radiális áramlás, a ferde karos keverőknél turbulens vagy lamináris axiális áramlás alakul ki.


Ferdekar

Anker kever


2. Propeller keverők:

Talán a leggyakrabban alkalmazott és legismertebb keverőelem típus. Jellemzően homogenizálásra, diszperzió és szuszpenzió képzésére, oldásra, és gázelnyeletésre használják. A keverőelem átmérője 100-1200 mm, kerületi sebességük pedig 2-15 m/s. Maximálisan 20000 mPas viszkozitásig alkalmazzák. A propeller keverőkben kialakult áramlás turbulens axiális.Propeller

3. Turbina keverők:

Homogenizálásra, diszperzió és szuszpenzió képzésre, oldásra, hőátadás javítására és gázelnyeletésre alkalmazzák. A keverőelem átmérője 100-2000 mm, a kerületi sebesség pedig 2-15 m/s. Maximálisan 20000 mPas viszkozitásig használják. A turbina keverőben a beáramlás axiális, a kiáramlás pedig radiális.Egyenes turbina

4. Impeller keverők:

Homogenizálás, diszperzió képzésre, hőátadás javítására alkalmazzák. A keverőelem átmérője 100-2500 mm, a kerületi sebesség 0,5-8 m/s. A maximálisan 100000 mPas viszkozitásig alkalmazzák. Az impeller keverőnél axiális a beáramlás és radiális a kiáramlás.
5. Dissolver tárcsa:

Jellemző alkalmazási területei a diszperzió képzés, iszap és krém jellegű anyagok keverése. A keverőelem átmérője 100-800 mm , a kerületi sebessége pedig 3-15 m/s. Alacsony 10000 mPas viszkozitásig alkalmazzák. Az áramlás turbulens illetve turbulens és lamináris közötti, úgynevezett átmeneti áramlás.


6. Ívelt lapát keverő:

Jellemző alkalmazási területi a homogenizálás, szuszpenzió és diszperzió képzés és a hőátadás javítás. A kettős keverőt közepes 100000 mPas, az egyszerest alacsony 10000 mPas viszkozitásig alkalmazzák, turbulens áramlás jellemzi.


7. Konkáv turbina keverő:

Jellemzően diszperzió képzésére alkalmazzák. Alacsony 10000 mPas
viszkozitásig használható. Turbulens áramlás jellemzi.8. Intermig keverő:

Homogenizálásra, szuszpenzió és diszperzió képzésre és a hőátadás javítására alkalmazzák. Közepes 100000 mPas viszkozitásig használható. Turbulens és lamináris közötti úgynevezett átmeneti áramlás jellemzi.


9. Szalagos keverő:

Jellemzően homogenizálásra és a hőátadás javítására alkalmazzák. Extra magas 1000000 mPas viszkozitásig használható. Lamináris áramlás jellemzi.A keverőelem kiválasztása fél siker lehet a legoptimálisabb keverés eléréséhez. Azonban legalább ennyire fontos az optimalizált berendezés szerkezeti kialakítása is.
Cikksorozatunk következő részében az AGISYS Kft. által készített keverőművek szerkezeti kialakításáról, illetve azok elnevezéséről szólunk. Tartsanak akkor is velünk.
Cikkünkben megjelölt adatok forrása: Fejes Gábor, Ipari keverő berendezések

Szemes István
tervezőmérnök

Értesüljön első kézből
Havi rendszerességgel küldünk cikkeket az újdonságainkról, trendekről, műszaki információkról.
Adja meg nevét és email címét, hogy Ön is megkapja cikkeinket.
 
 
 
Legfrissebb cikkeink

Ki mit tud?

Ki mit tud?

A költői kérdés a hajtómű szállítók készségeire utal, bár nem is annyira költői mert cikkünkben válaszolunk a kérdésre!

Mire jó a visszafutásgátló?

Mire jó a visszafutásgátló?

Több alkalmazási területen is hasznos lehet egy visszafutásgátló beépítése, de mégis miben lenne segítségünkre?

Összes cikk megtekintése
Hajtós csapat

Küldetésünk keverő berendezések, hajtástechnikai rendszerek és ezek elemeinek tervezése, gyártása, összeszerelése, értékesítése és javítása.
Legyen Ügyfelünk Ön is!