Makkos Balázs
Makkos Balázs
üzletkötő, gépészmérnök

Miben segíthet szakértőnk?

Legjobb megoldások keresése, eszközök kiválasztása, technikai és műszaki kérdések, költséghatékony megoldások.
Munktársaink sok éves tapasztalattal rendelkeznek.

Makkos Balázs

Makkos Balázs

üzletkötő, gépészmérnök

+36 20 983 7087
Email íráshoz kattintson ide

Öt kérdés, amit mindenképpen fel kell tennünk magunknak hajtómű vásárlása előtt

Globális viszonylatban is egyre nagyobb növekedést produkál a hajtóművek piaca, éppen ezért adja magát a kérdés, hogy melyek a legfontosabb szempontok, ha egy ilyen eszköz vásárlása előtt állunk?

 

A hajtóművek az ipar számos területén a legfontosabb elemek közé tartoznak. Elsődlegesen villanymotorral kombinálva használják őket annak érdekében, hogy más gépeket vagy komplett rendszereket hozzanak vele mozgásba. Mivel a globális hajtóműpiac értéke 2025-re várhatóan megközelíti a 33 milliárd dollárt, ezért egyre több fejlesztés épül ezekre a megoldásokra.

Hogy mégis milyen kérdéseket kell feltenni magunknak abban az esetben, ha hajtómű vásárlása előtt állunk? Egyáltalán milyen szempontokat kell figyelembe vennünk hozzá? Lássuk a legfontosabbakat!

 

Optimális ár-érték arányt kínál a hajtómű?

Az egyik legfontosabb kérdéskör az ár-érték arány, vagy termelési szempontból költség-haszon arány a hajtóművek kapcsán. Nagyon lényeges ugyanis, hogy egy elérhető áron megvásárolható, de kevés karbantartást igényelő hajtóművünk legyen. Utóbbi költségek ugyanis egy élettartam során hatalmas összegeket emészthetnek fel.

Ha egy hajtómű robosztus és megbízható, kevesebb karbantartásra van szüksége, ami nagyon jó hatást gyakorol a termelékenységre. Ebből a szempontból a legjobb választásnak azok a termékek bizonyulnak, melyek úgynevezett élettartamkenéssel lettek ellátva, azaz nem igényelnek különösebb karbantartást.

Fontos jól megválasztani a motor és a hajtómű megfelelő kombinációját, hiszen ezzel jelentős mértékben növelhető az energiahatékonyság, ami pozitív hatást gyakorol a költség-haszon arányra. A műszaki követelményeket tehát mindig vegyük figyelembe, ezáltal ne az ár legyen a legjelentősebb tényező a döntéskor, hanem az, hogy az adott feladathoz a legjobb ár-érték arányú hajtóművet vásároljuk. Egy alulméretezett hajtás hosszútávon magasabb költségeket hoz, ráadásul váratlan termelés kiesést okozhat.

 

Melyik hajtómű felel meg a leginkább a feladathoz?

A hajtóművek többségét jellemzően ipari felhasználásban alkalmazzák. Többféle típusuk létezik – homlok fogaskerekes, kúpkerekes, csigahajtómű, bolygómű stb. –, kialakításuk pedig alapvetően meghatározza, hogy az adott feladatra melyiket lehet előnyösen alkalmazni. hogy milyen feladatokhoz lehet alkalmazni őket. Ezért lényeges, hogy minden feltételt figyelembe vegyünk a választáskor. Hogy melyek ezek?

Például teljesítmény igény, helyigény, környezeti viszonyok, szerelhetőség, anyagminőség, hőállóság, ATEX besorolás, stb. 

 

Mi a jó hajtómű ismérve?

Leginkább a tanúsítás. Európában kötelező például a jó minőségű hajtóművet CE-jelöléssel ellátni, ami bizonyítja, hogy a termék minden vonatkozó tervezési követelménynek megfelel. Ezen felül érdemes figyelembe venni, hogy a termék milyen hálózati feszültséget használ – ez néhány országban eltérhet, de egy jó hajtómű lefedi a világpiacon használt 110-690V – 50/60Hz szabványt.

 

A hajtómű energiatakarékos?

Bár a hatékonyság rendkívül lényeges tényező a döntéskor, azonban nem szabad elfelejteni az energiatakarékos megközelítést sem. Bár jellemző, hogy az energiahatékony hajtóművek magasabb vételárral rendelkeznek, közepes- és hosszabb távon takarékos tulajdonságokat vonultatnak fel, magyarul spórolhatunk velük, hiszen egy hajtómű teljes életciklus-költségének nagyjából a 90 százalékát a működéshez szükséges energiaköltségek teszik ki.

 

Megbízható a gyártó és a forgalmazó?

Általánosságban elmondható, hogy a hajtóművek nagy terhelésnek, folyamatos használatnak vannak kitéve, meghibásodásuk pedig alapvetően befolyásolja a termelékenységet. Ha valami elromlik, nagyon lényeges, hogy a nagyobb leállás elkerülésének érdekében gyorsan elérhetők legyenek hozzá az alkatrészek, így maximum 24 órán belül az egység ismét üzembe helyezhető, a termelés pedig folytatható. Egy komoly raktárkészlettel és műszaki csapattal nem rendelkező gyártó vagy forgalmazó esetén, egy-egy meghibásodás gyakran többhetes leállást eredményezhet.

 

A több mint 25 éves szakmai tapasztalattal rendelkező Agisys a legmagasabb minőségben kínál prémium hajtóműveket a megrendelők számára, melyek – az alkatrészekkel együtt – nagy raktárkészletről, gyakorlatilag azonnal szállíthatók, kínálatunkban pedig még akár hasonlóan jó minőséget képviselő inverterek és egyebek is elérhetők hozzájuk.

Értesüljön első kézből
Havi rendszerességgel küldünk cikkeket az újdonságainkról, trendekről, műszaki információkról.
Adja meg nevét és email címét, hogy Ön is megkapja cikkeinket.
 
 
 
Legfrissebb cikkeink

Az AGISYS Kft. ünnepi munkarendje

Az AGISYS Kft. ünnepi munkarendje

A december vége szinte mindenhol az ünnepi készülődésről szól, azonban januárban újra beindul az élet. Ünnepi munkarendünk segítségével Önök is könnyebben tervezhetnek a következő év első hónapjára.  

Hogyan válasszunk villanymotort?

Hogyan válasszunk villanymotort?

Szeretnénk legújabb cikkünkben a megfelelő villanymotor kiválasztásához segítséget nyújtani. Bízunk benne hozzá tudunk járulni a tökéletes választáshoz cikkünk segítségével.

Összes cikk megtekintése
Hajtós csapat

Küldetésünk keverő berendezések, hajtástechnikai rendszerek és ezek elemeinek tervezése, gyártása, összeszerelése, értékesítése és javítása.
Legyen Ügyfelünk Ön is! 

Szécsényi 2020