Makkos Balázs
Lovas Kristóf
üzletkötő, gépészmérnök

Miben segíthet szakértőnk?

Legjobb megoldások keresése, eszközök kiválasztása, technikai és műszaki kérdések, költséghatékony megoldások.
Munktársaink sok éves tapasztalattal rendelkeznek.

Lovas Kristóf

Lovas Kristóf

üzletkötő, gépészmérnök

+36 20 385 0389
Email íráshoz kattintson ide

Hogyan válasszunk villanymotort?

1. A kiválasztás első lépcsőfoka, hogy ismerjük milyen terhelésnek lesz kitéve a rendszerünkben, az adott feladat ellátásakor a villanymotor.

Három fő kategóriába sorolhatók a terhelés módozatai:

  • Állandó nyomaték
  • Hirtelen változó nyomaték
  • Idővel fokozatosan változó nyomaték

 

Példák:

  • a szállítószalagok, extruderek, szivattyúk és kompresszorok viszonylag egyenletes nyomaték mellett működnek. A villanymotor méretezése ezekhez a felhasználási módokhoz egyszerű, hiszen elég ha ismerjük az elvárt teljesítményt (nyomaték igény).

  • A felvonók, prések, lyukasztóprések, fűrészek és szakaszosan üzemelő szállítószalagok terhelési igénye rövid időn belül, gyakran a másodperc töredéke alatt hirtelen alacsonyról magasra változik. Itt a legfontosabb szempont a villanymotor kiválasztásánál, hogy olyan villanymotort válasszunk, amelynek fordulatszám-nyomaték görbéje a terhelési nyomaték görbe felett legyen.

  • A ventilátorok, kompresszorok és hasonló berendezések terhelése idővel változik. Az ilyen igényekhez szükséges villanymotor kiválasztásakor a legmagasabb folyamatos terhelési pont a mérvadó, ez jellemzően a legnagyobb motorfordulatszámon jelentkezik.

2. A villanymotor teljesítményének meghatározása

Ökölszabály a motor teljesítményének meghatározásához: Csak akkora teljesítményű villanymotort válasszon amekkorára szüksége van, kerülje a túl- vagy alulméretezést

 

3. Az indítónyomaték meghatározása

A harmadik szempont a rendszer tehetetlensége, ez különösen fontos a villanymotor indításkor. Ezért különösen fontos ismernünk az elvárt indítónyomatékot, azt amire szükségünk van a rendszer indításakor.

Nagy indítónyomaték igény esetén a villanymotoroknak speciális besorolással kell rendelkeznie azért, hogy az indításkor keletkező hő ne haladja meg a megengedett hőmérsékletet.

Jó tudni, hogy a villanymotorokat általánosan max. 40 °C környezeti hőmérsékleten történő üzemelésre tervezik. Amennyiben ennél tartósan magasabb hőmérsékleten üzemel, akkor a hűtés romlik, ezért csak kisebb teljesítmény leadására képes.

A megfelelő méretű villanymotor képes a terhet holtállásból elfordítani (indítási nyomaték), üzemi fordulatszámra (gyorsítási nyomaték) felgyorsítani, majd az üzemi sebességet (névleges nyomaték) fenntartani.

 

4. Az üzemtípus meghatározása

A negyedik szempont a villanymotor rendszerben betöltött szerepének elemzésével kell kezdjük, meg kell vizsgálnunk, hogy milyen módon és milyen időszakokban fog az adott villanymotor üzemelni, ezt a jellemzőt üzemtípusnak hívjuk.

Az üzemtípus meghatározását a következők alapján végezhetjük el:

- Állandó üzem

a gép állandó terheléssel legalább addig működik, amíg a villanymotor melegedése eléri a hőegyensúlyt. Névleges teljesítményű terhelés esetén a gép melegedése nem haladja meg a szigetelési osztályára megengedett értéket.

- Rövid ideig tartó üzem

a villanymotor állandó terheléssel működik, de az üzemidő olyan rövid, hogy a villanymotor nem éri el a hőegyensúlyt. Ezt követően a gép kikapcsolt állapotban van legalább annyi ideig, hogy lehűlhessen a környezeti hőmérsékletre. Rövid üzemidőknek általában a 10 és 90 perc közötti időszakokat nevezzük. 

-  Szakaszos üzem

azonos teljesítményű, azonos időtartamú, ismétlődő terhelési szakaszokból áll, a ciklusok között kikapcsolt időszakokkal. Az üzemszünetek alatt a villanymotor hőmérséklete nem csökken le az előző ciklus végének hőfokára.

 

5. Hypoxia – Tengerszint feletti magasság

Abban az esetben, ha az üzemelés tervezett helye az 1000 m tengerszint feletti magasság fölé van tervezve, a villanymotor hűtése a levegő ritkulásának következtében romlik. Ebből kifolyólag a villanymotor a névlegesnél csak kisebb teljesítménnyel terhelhető. Ezért a villanymotor méretezésekor a légsűrűség függvényében korrekciókat kell alkalmazni.

Értesüljön első kézből
Havi rendszerességgel küldünk cikkeket az újdonságainkról, trendekről, műszaki információkról.
Adja meg nevét és email címét, hogy Ön is megkapja cikkeinket.
 
 
 
Cimkék: hajtómű
Legfrissebb cikkeink

Fókuszban az inverterek

Fókuszban az inverterek

Két prémium inverter családunkat, a WEG és a Bonfiglioli magas minőségű és megbízható termékeit ajánljuk figyelmükbe a következő szakmai cikkünkben. Keressen minket bizalommal inverterek kiválasztásával vagy szakszerű üzembe helyezésével kapcsolatban is.

Az Agisys Kft. hajtóművei

Az Agisys Kft. hajtóművei

Az Agisys Kft. meghatározó szereplő a hajtóművek piacán évtizedes tapasztalattal rendelkezik a minőségi és megbízható hajtástechnikai megoldások terén. Vállalatunk elkötelezett amellett, hogy ügyfeleinknek a legkorszerűbb, egyedi igényeiket maximálisan kielégítő termékeket biztosítsa.

Összes cikk megtekintése
Hajtós csapat

Küldetésünk keverő berendezések, hajtástechnikai rendszerek és ezek elemeinek tervezése, gyártása, összeszerelése, értékesítése és javítása.
Legyen Ügyfelünk Ön is! 

Szécsényi 2020