Makkos Balázs
Boross Zoltán
üzletkötő, villamosmérnök

Miben segíthet szakértőnk?

Legjobb megoldások keresése, eszközök kiválasztása, technikai és műszaki kérdések, költséghatékony megoldások.
Munktársaink sok éves tapasztalattal rendelkeznek.

Boross Zoltán

Boross Zoltán

üzletkötő, villamosmérnök

+36 20 361 6783
Email íráshoz kattintson ide

Hajtómű problémák, amelyek azonnali beavatkozást igényelnek

A nagy és folyamatos igénybevétel miatt a hajtóművek meghibásodására mindenkinek fel kell készülnie, aki ilyen eszközöket alkalmaz a termelésben. Ennél is lényegesebb azonban a hibák és a problémák időben történő felismerése!

Noha az olyan jó minőségű hajtóművek, mint amilyenek az Agisys kínálatában is elérhetők, csak nagyon ritka esetben hibásodnak meg, azonban még rendeltetésszerű alkalmazás esetén is bekövetkezhet – főként kopásból fakadó – üzemzavar, ami komoly kellemetlenségeket, a termelés leállását okozhatja.

Mivel több mint 25 éves szakmai múlttal rendelkezünk, ezért pontosan tudjuk, hogy ez mekkora kiesést idézhet elő már egy kisebb vállalkozás számára is. Ezért nagyon fontosnak tartjuk, hogy aki hajtóművekkel dolgozik, az időben fel tudja ismerni a kapcsolódó hibajelenségeket, hiszen a probléma azonosítása és kezelése alapvető fontosságú ahhoz, hogy megelőzzük a drágább és költségesebb javításokat, illetve az esetleges komplett cseréket.

Emiatt az alábbiakban összegyűjtöttük a legtipikusabb és leggyakoribb hajtómű problémákat, hogy felismerjük a meghibásodást, illetve még időben meg tudjuk tenni a szükséges lépéseket ahhoz, hogy megakadályozzuk az esetleges nagyobb vagy költségesebb bajt.

Mielőtt azonban rátérünk a meghibásodásokra, fontos kiemelnünk, hogy az Agisys felkészült valamennyi hajtómű probléma javítására. Hiba esetén tehát keressen minket bizalommal, segítünk a feltárásban, szaktudásunk, eszközeink és raktárkészletről elérhető alkatrészeink jóvoltából pedig a legtöbbször a javítást is rövid határidővel tudjuk kivitelezni.

 

A leggyakoribb hajtómű hibák, okaik és javításuk

 

A hajtómű motorja nem jár egyenletesen és rázkódik

Ennek a hibajelenségnek a hátterében a legtöbbször csak a meglazult, vagy a beüzemeléskor rosszul meghúzott csavarok állnak, de érdemes komolyan venni, hiszen a csapágy vagy a motor problémája is előidézheti ezt a jelenséget.

Ha a hiba a tartócsavarok meghúzása után is fennáll, akkor a csapágyak és a motor ellenőrzése, előbbi esetében cseréje, utóbbi esetében javítása szükséges.

 

Működés közben tapasztalható egyenletes zaj

Amennyiben a hajtómű a működés során folyamatos és egyenletes zajt produkál, mindig oda kell figyelni annak jellegére. A kopogásra emlékeztető zaj ugyanis jellemzően a fogazáshoz vezethető vissza, míg a súrlódáshoz hasonlító zörejek inkább a csapágyhoz, a kenőanyag hiányához kapcsolhatók.

Emiatt elsőként mindig a hajtómű olajszintjét ellenőrizzük. Ha utántöltésre elmúlik a zaj, érdemes rövidesen cserélni is belőle az elhasználódott kenőanyagot. A többi esetben a hajtómű szétszerelésével járó nagyobb javítás lehet indokolt, amihez megfelelő szaktudásra és alkatrészekre lesz szükség.

 bonfiglioli hajtóművek - Agisys

Elkopott a hajtómű kihajtó tengelye

Ez sokszor a szakszerűtlen beépítés vagy nem rendeltetés szerű használatra vezethető vissza. A hibajelenséget kezdeti stádiumban a tengely, csapágyak és más alkatrészek maradandó sérülése előtt kell orvosolni. Például a nem megfelelően meghúzott vagy meglazult rögzítő csavarokat megfelelő nyomatékra húzással rögzíteni. Esetleg a tengelyre szerelt csatlakozások központosítása. Ha a hiba nem szűnik meg a csavarok pótlásával vagy meghúzásával, akkor kérjünk szakmai segítséget.

 

Erőteljesen melegedő hajtómű 

A folyamatos mozgási energia miatt normális, ha a hajtómű egy kicsit melegszik munka közben, de az erőteljes melegedés már komoly problémát okoz, mindemellett pedig utalhat túl kevés vagy túl sok kenőanyagra, valamint hűtési elégtelenségre, a hajtás túlterhelésére is.

A legegyszerűbb dologgal kell kezdeni, így kezdjük mindig a hűtőventilátor, hűtőbordák, ház megtisztításával – jellemzően rengeteg por és kosz rakódik le rajtuk, illetve bennük –, majd ellenőrizzük a kenőanyag mennyiségét, ha pedig szükséges, akkor töltsünk utána vagy cseréljük le.

 bonfiglioli hajtóművek - Agisys

Véletlenszerű zaj a hajtómű működése közben

Ha a hajtómű zajosan működik, nagyon fontos, hogy mielőbb leállítsuk. A véletlenszerű zajok általában a tengelykapcsoló laza csavarjaira engednek következtetni, de az olajba került idegen anyag is okozhat hasonló jelenséget.

Miután a hajtóművet leállítottuk, ellenőrizzük a csavarokat és a kenőanyagot is. A legtöbbször ilyen esetekben alaposabb felülvizsgálat javasolt.

 

Nem forog a kihajtó tengely

Ha a hajtómű kihajtó tengelye nem vagy szakaszosan forog, miközben a villanymotor működésben van, akkor megszakadt a kapcsolat a tengely és a hajtás között, aminek a hátterében állhat tengelytörés, de akár a retesz elnyíródása is.

Ilyen állapotban soha ne üzemeltessük a hajtóművet, mielőbb állítsuk le, és próbáljuk beazonosítani a problémát. Ha tudjuk, cseréljük ki a reteszt, egyéb esetben bízzuk inkább szakértő kezekre a javítást.

 

Szivárgó olaj a hajtóműből

Az olajszivárgásnak számos oka lehet a hajtóművek esetében, de általánosságban a következő problémák állnak a háttérben:

  • Folyhat az olaj a hajtómű szimeringnél is, ami főleg poros környezetben gyorsabb kopás miatt jöhet létre. Amennyiben a tengely még nem maródott be, cseréjével lehet orvosolni a hibát.
  • Ha a szimering elhasználódott, ezáltal megkeményedett vagy elkopott, az is okozhat olajfolyást. Magas környezeti hőmérséklet esetén viton szimeringet kell alkalmazni.
  • A tengely korrodálódása szintén előidézhet olajszivárgást. A korrózió megszüntetése általában megoldja a hibát.
  • Ha a hajtómű rendelkezik légzőcsavarral, akkor annak nem megfelelő állása vagy helytelen beszerelése szintén olajfolyást produkálhat.
  • A hajtómű elégtelen szellőzéséből is fakadhat olajfolyás. Mivel a szállítás közbeni olajfolyás elkerülése érdekében, zárt hajtómű kerül kiszállításra. Ellenőrizni kell, hogy a légződugó be lett-e szerelve a megjelölt helyre.

 bonfiglioli hajtóművek - Agisys

A hajtóműből kellemetlen, égett szag árad

Amennyiben a hajtómű kenőanyagát túlhasználták, az hajlamos a megégésre, aminek az eredménye, hogy kellemetlen szagok áradnak belőle. Ezt ajánlott megelőzni az elhasználódott olaj rendszeres cseréjével.

Ha mégis bekövetkezett a baj, az égett olajat engedjük le, a hajtóművet alaposan mossuk ki, majd töltsük fel jó minőségű és megfelelő mennyiségű kenőanyaggal.

Problémája akadt? Megjavítjuk! 

Legyen szó akár a fentiekben megnevezett problémákról, akár valamilyen más egyéb meghibásodásról, az Agisys Kft. nemcsak feltárja, hanem igény szerint rövid határidővel meg is javítja tönkrement hajtóművét.

Nemcsak a megfelelő tapasztalattal és eszközökkel, hanem a szükséges alkatrészekkel is rendelkezünk ahhoz, hogy a legtöbb hibát azonnal, gyakran a helyszínen orvosolni tudjuk.

 

Kérdése van?

Nem kapott választ problémájára a fentiekben? Az Ön által használt hajtómű más hibát produkál? Ebben az esetben keresse felkészült kollégáinkat a megadott elérhetőségek valamelyikén, hogy segíthessenek a hibajelenség beazonosításában és az esetleges javításban.

Értesüljön első kézből
Havi rendszerességgel küldünk cikkeket az újdonságainkról, trendekről, műszaki információkról.
Adja meg nevét és email címét, hogy Ön is megkapja cikkeinket.
 
 
 
Cimkék: hajtómű
Legfrissebb cikkeink

Így takaríthatunk meg pénzt prémium kategóriás frekvenciaváltókkal, ha túl magasak az energiaárak!

Így takaríthatunk meg pénzt prémium kategóriás frekvenciaváltókkal, ha túl magasak az energiaárak!

Igencsak nehéz időszak előtt állnak Magyarországon azok az üzemek, ahol már eddig is problémát okoztak az energiaárak. A folyamatos drágulás miatt mindenhol megpróbálnak spórolni, csakhogy ez villanymotorok, frekvenciaváltók használatakor egyáltalán nem könnyű feladat.

6 hónapos megtérülés IE3 - IE4 – IE5 motorokkal?

6 hónapos megtérülés IE3 - IE4 – IE5 motorokkal?

Így takaríthatunk meg pénzt prémium kategóriás villanymotorral, ha túl magasak az energiaárak!

Összes cikk megtekintése
Hajtós csapat

Küldetésünk keverő berendezések, hajtástechnikai rendszerek és ezek elemeinek tervezése, gyártása, összeszerelése, értékesítése és javítása.
Legyen Ügyfelünk Ön is! 

Szécsényi 2020