Makkos Balázs
Makkos Balázs
üzletkötő, gépészmérnök

Miben segíthet szakértőnk?

Legjobb megoldások keresése, eszközök kiválasztása, technikai és műszaki kérdések, költséghatékony megoldások.
Munktársaink sok éves tapasztalattal rendelkeznek.

Makkos Balázs

Makkos Balázs

üzletkötő, gépészmérnök

+36 20 983 7087
Email íráshoz kattintson ide

Gázturbina forgató szervízhajtás

Előzmények
Az MVM Gter Zrt. által üzemeltetett, a GE által szállított és telepített gázturbinás erőműveiben szükség van a turbinatengely és a vele összekapcsolt 80 tonna tömegű forgórészek időszakos forgatására a tengelydeformációk elkerülése, valamint a kompresszor és gázturbina lapátok időszakos ún. boroscope-os vizsgálata érdekében.
Korábban hetente 2 alkalommal az 1 MW-os indítómotort használták a forgatáshoz, azonban ennek az energiafelhasználása igen jelentős, és a turbinatengely megállás utáni helyzete a szabad kifutás miatt előre nem meghatározható.
Az időszakos boroscope-os vizsgálathoz egy osztott hajtócsillagot kellett a segédtengely hajtóperemére felcsavarozni és a forgatást egy hidraulikus munkahengerrel lehetett elvégezni, amelynek dugattyúrúdja a fogakat felfelé nyomva hozta létre az egyirányú forgatást. Természetesen így minden fogosztásnyi forgatás után a munkahenger dugattyúját vissza kellett nyomni kiinduló helyzetbe, ami jelentős időt igényelt. Nem beszélve arról, hogy ha a forgatás túlment a szükséges mértéken, egy egész kört kellett forgatni a helyes pozíció elérésére. További problémát jelentett, hogy a forgatás iránya ellentétes volt az üzemi forgásiránnyal, így a siklócsapágyak kenése kedvezőtlenül alakult.

A fejlesztés eredménye
A fenti nehézségek kiküszöbölése érdekében az MVM Gter Zrt. felkérésére az Agisys Kft. a Part Rendszertechnika Kft.-vel együttműködve kifejlesztett egy egyedülálló gázturbina forgató szervizhajtást, amely az alábbi lényeges tulajdonságokkal rendelkezik:
 • A forgatáshoz szükséges nyomatékot egy szervomotorral hajtott kúpkerekes előtéttel ellátott bolygómű adja, amelynek kihajtó tengelyére szerelt kis fogaskerék hajtja a turbinatengelyre csavarozott osztott fogaskereket.
 • A bolygómű egy csap körül elforgó nyomatéktámra van szerelve, amelyet egy trapézmenetes motoros aktuátor mozgat föl és le, ezáltal létrehozva, illetve megszüntetve a kiskerék és az osztott fogaskerék kapcsolatát.
 • A nyomatéktám és ezzel összefüggésben a fogaskerekek helyzetét elektronikus lineáris útadó és két végálláskapcsoló figyeli.
 • Az elektronikus vezérlés a bekapcsoláskor esetlegesen létrejövő fog-fog találkozáskor a bolygómű szervomotorját és az aktutátor motorját úgy vezérli, hogy a helyes fogkapcsolat létrejöjjön.
 • Az elektronikus vezérlés a gázturbina vezérléssel együttműködve gondoskodik arról, hogy a szervizhajtás bekapcsolt állapotában, azaz amikor a fogaskerekek kapcsolódnak, a főgépeket ne lehessen elindítani és viszont, a főgépek bekapcsolt állapotában a szervizhajtást ne lehessen működtetni.
gazturbina_szervizhajtas_1_1.jpg gazturbina_szervizhajtas_2.jpg

A kifejlesztett szervizhajtás előnyei:

 • kis energiaigény,
 • távvezérléssel működtethető, emberi erőforrás igénye minimális,
 • a boroscope-os vizsgálat ideje a töredékére csökkenthető,
 • kétirányú forgatás lehetséges,
 • a fordulatszám változtatható,
 • a turbinatengely helyzete pontosan meghatározható,
 • a működése automatizálható.
A szervizhajtás főbb műszaki jellemzői:

A szervizhajtás össz-áttétele: 8.809,14
Névleges hajtónyomaték a turbinatengelyen: 46.380 Nm
A turbinatengely fordulatszám tartománya: 0 – 0,4 1/min

A legyártott berendezések beüzemelése Litéren és Sajószögeden megtörtént. A GE amerikai és francia szakemberei a tárgyi szervizhajtás segítségével végzett boroscope-os vizsgálatok után elismerően nyilatkoztak a kifejlesztett berendezésről, amely világviszonylatban is egyedülálló megoldásokkal rendelkezik.

Lőrincz István
műszaki menedzser
Értesüljön első kézből
Havi rendszerességgel küldünk cikkeket az újdonságainkról, trendekről, műszaki információkról.
Adja meg nevét és email címét, hogy Ön is megkapja cikkeinket.
 
 
 
Legfrissebb cikkeink

Por- és vízálló invertert keresünk? IP66 raktárról a megoldás!

Por- és vízálló invertert keresünk? IP66 raktárról a megoldás!

Gyakran előfordulhat, hogy bizonyos munkakörülmények között szükség van egy erősebb védelemmel ellátott frekvenciaváltóra. Ezen a téren kiváló alternatívát jelenthet mindenkinek az IP66 védettségű S2U inverter, amely tokozást nem igényel, így az alkalmazása jelentős megtakaraítást eredményez!

Ingyenes online konzultációkat indítottunk ügyfeleinknek!

Ingyenes online konzultációkat indítottunk ügyfeleinknek!

A jelenlegi járványhelyzet rendkívüli módon megnehezítette meglévő és leendő ügyfelünk életét, éppen ezért úgy döntöttünk, hogy szakértői segítséget nyújtunk mindenkinek, akinek termékeink kapcsán kérdése van.

Összes cikk megtekintése
Hajtós csapat

Küldetésünk keverő berendezések, hajtástechnikai rendszerek és ezek elemeinek tervezése, gyártása, összeszerelése, értékesítése és javítása.
Legyen Ügyfelünk Ön is! 

Szécsényi 2020