Makkos Balázs
Boross Zoltán
üzletkötő, villamosmérnök

Miben segíthet szakértőnk?

Legjobb megoldások keresése, eszközök kiválasztása, technikai és műszaki kérdések, költséghatékony megoldások.
Munktársaink sok éves tapasztalattal rendelkeznek.

Boross Zoltán

Boross Zoltán

üzletkötő, villamosmérnök

+36 20 361 6783
Email íráshoz kattintson ide

Frekvenciaváltós hajtások tervezése 1.

Ügyfeleink gyakran kérdezik, hogy a villamos motorok névleges fordulatszámához képest mennyire lehet eltérni frekvenciaváltó alkalmazása esetén. Azaz mekkora fordulatszám tartományban üzemeltethető a berendezés.
Ahhoz, hogy a kérdést meg tudjuk válaszolni tisztában kell lennünk a villamos motorok megengedhető terhelőnyomatékának frekvenciafüggésével.
Terhelonyomatek frekvenciafuggese
A grafikonon látható, hogy a maximális terhelő nyomaték 50 Hz-en való üzemeltetéskor adható a motorra.
  1. Ha a frekvenciát csökkentjük, a megengedhető terhelőnyomatékot is csökkenteni kell. Ha ezt nem tesszük meg a motor túlmelegszik, ami leégéshez, azaz teljes tönkremenetelhez vezethet, hacsak nem alkalmazunk valamilyen hővédelmet .
    Amennyiben szükséges az alacsonyabb fordulatszámon a névleges nyomaték, akkor a kényszerhűtés alkalmazása megoldást nyújt. Ezzel az 50 Hz alatti tartományban rendelkezésre áll az 50 Hz-en értelmezett névleges nyomaték. (A grafikon szaggatott egyenese lép érvénybe 50 Hz alatt.)

  2. Ha a frekvenciát növeljük, az 50 Hz feletti tartományban a motor fluxusa a fordulatszámmal fordított arányban csökken, ezzel együtt a motorra adható terhelő nyomaték is.
A fentieket alkalmazva két hajtás kiválasztási módszer körvonalazódhat előttünk:
1. módszer:
Amikor legfeljebb 50 Hz-en járatjuk a hajtást és a fordulatszámot csökkentjük.
Ennek a megoldásnak az alapja a lassítás, azaz olyan motoros hajtóművet választunk, ami a szükséges nyomatékot az igényelt fordulatszám tartomány felső határán képes biztosítani, majd a frekvenciaváltó segítségével lassítjuk a hajtást. Amennyiben a 25-30 Hz alatti tartományban is szükségünk van a működtetésre ne feledkezzünk meg a motor frekvenciaváltótól független megtáplálású külső hűtéséről sem!
 
2. módszer:
Amikor 50 Hz-nél magasabb frekvencián is járatjuk a motort és olyan hajtóművet választunk, hogy az 50 Hz-nél magasabb frekvenciákon jelentkező nyomaték csökkenés se jelentsen problémát.
Jövő héten ezzel foglalkozom részletesen hírlevelünkben.
 
Kövessen minket egy hét múlva is!
 
Tengelits Dániel
mérnök, üzletkötő
Értesüljön első kézből
Havi rendszerességgel küldünk cikkeket az újdonságainkról, trendekről, műszaki információkról.
Adja meg nevét és email címét, hogy Ön is megkapja cikkeinket.
 
 
 
Legfrissebb cikkeink

Karbantartás - 10 érv a karbantartás mellett

Karbantartás - 10 érv a karbantartás mellett

A tartós és optimális működés alapja minden esetben a rendszeres karbantartás, azonban a gépek kapcsán ennél lényegesen több érv is felsorolható a folyamat mellett.

Por- és vízálló invertert keresünk? IP66 raktárról a megoldás!

Por- és vízálló invertert keresünk? IP66 raktárról a megoldás!

Gyakran előfordulhat, hogy bizonyos munkakörülmények között szükség van egy erősebb védelemmel ellátott frekvenciaváltóra. Ezen a téren kiváló alternatívát jelenthet mindenkinek az IP66 védettségű S2U inverter, amely tokozást nem igényel, így az alkalmazása jelentős megtakaraítást eredményez!

Összes cikk megtekintése
Hajtós csapat

Küldetésünk keverő berendezések, hajtástechnikai rendszerek és ezek elemeinek tervezése, gyártása, összeszerelése, értékesítése és javítása.
Legyen Ügyfelünk Ön is! 

Szécsényi 2020