EnglishEnglish
Makkos Balázs
Tengelits István
üzletkötő, okl. villamosmérnök

Miben segíthet szakértőnk?

Legjobb megoldások keresése, eszközök kiválasztása, technikai és műszaki kérdések, költséghatékony megoldások.
Munktársaink sok éves tapasztalattal rendelkeznek.

Tengelits István

Tengelits István

üzletkötő, okl. villamosmérnök

+36 20 583 9005
Email íráshoz kattintson ide

Forgás kötött fordulaton?!

Az Agisys Kft.-nél fő célunk, hogy a legmegfelelőbb megoldásokat kínáljuk Önöknek. Hírleveleink jelentős részében is arra hívjuk fel a figyelmet, hogy ugyanarra a problémára a lehetséges megoldási alternatívák közül melyiket érdemes választani.
A mai alkalommal, a két sebességgel forgó motor egyszerű aszinkronmotorral és frekvenciaváltóval való kiváltását mutatjuk be.
motor tekercselés
A két sebességgel forgó motor lehet kettőstekercselésű, vagy Dahlander motor.

Kettőstekercselésnek nevezzük, ha az állórészen két független tekercselés található. Ebben az esetben mindig csak egy tekercselés aktív, így a beépített anyagok kihasználtsága rossz, a motor mérete nagy, azonban a póluspárok száma ill. a fordulatszám szabadon megválasztható (például: 2/6P, 2/8P).

A Dahlander tekercselésű motorban az állórészen található tekercselés két félből áll. A két fél tekercselés elemeit sorba illetve párhuzamosan kötve a pólusszám 1:2 arányban átkapcsolható. Az alacsony fordulaton Δ és magas fordulaton YY kapcsolású motor alkalmas a különböző üzemmódokban közel állandó nyomatékot leadni.
Dahlander_bekotes.jpg
A Dahlander és a kettőstekercselésű motor előnye az egyszerű kezelés. Hátránya a fix két sebesség, és a beszerzés időigényessége.
Mindkét motortípus kiváltható aszinkronmotor és frekvenciaváltó kombinációjával. Ennek a megoldásnak számos előnye van:
  • rugalmas, folyamatos sebességváltoztatás,
  • nagy a sebességátfogása,
  • féküzem,
  • motorvédelem.
További nagy előnye hogy AZONNAL szállítható, hiszen mind háromfázisú motorokból, mind pedig frekvenciaváltókból nagy választékot raktározunk.

A kettőstekercselésű motor kiváltásánál gyakran kényszerhűtés-ventilátort is kell alkalmazni.
  • Amikor a pólusszámok hányadosa nagyobb 1/2-nél (például 4/6P, 6/8P, 6/10P, 6/8P) a motort 50Hz-en és 25Hz-nél magasabb frekvencián üzemeltetjük. Ebben az esetben nincs szükség kényszerhűtésre.
  • Amikor a pólusszámok hányadosa kisebb 1/2-nél (például 2/6P, 2/8P, 4/10P, 2/10P) a motort 50Hz-en és néhány Hz-en használjuk. A motor alacsony frekvencián nem tudja megfelelően hűteni magát, ezért névleges nyomatékkal nem terhelhető. Annak érdekében, hogy a teljes fordulatszám tartományban a motor névleges nyomatékkal legyen terhelhető kényszerhűtés-ventilátort kell alkalmazni.
Amennyiben Dahlander vagy kettőstekercselésű motort a lehető legrövidebb időn belül kell pótolni, gondoljon az Agisys Kft-re! Raktárunkból azonnal elérhető termékekkel, és szaktudásunkkal állunk rendelkezésére.

Tengelits István
okleveles villamosmérnök
Értesüljön első kézből
Havi rendszerességgel küldünk cikkeket az újdonságainkról, trendekről, műszaki információkról.
Adja meg nevét és email címét, hogy Ön is megkapja cikkeinket.
 
 
 
Legfrissebb cikkeink

Töretlen lendülettel

Töretlen lendülettel

Kedves Partnereink!

Ahogy azt eddig is megszokhatták tőlünk mindent megteszünk azért, hogy prémium kiszolgálásban részesüljenek. A koronavírus sújtotta nehéz és korlátozásokkal teli időszakban is megtaláltuk a megoldást arra, hogy Önök ne érzékeljék a helyzetből fakadó negatív hatásokat.

Határainkat IS átlépve

Határainkat IS átlépve

Az Agisys Kft. 1995 óta szállít komplett keverős berendezéseket az ipar számára, a 2019-es év azonban mérföldkőnek számított a keverő gyártás területén.

Összes cikk megtekintése
Hajtós csapat

Küldetésünk keverő berendezések, hajtástechnikai rendszerek és ezek elemeinek tervezése, gyártása, összeszerelése, értékesítése és javítása.
Legyen Ügyfelünk Ön is!