Makkos Balázs
Császár Péter
üzletkötő, okl. gépészmérnök

Miben segíthet szakértőnk?

Legjobb megoldások keresése, eszközök kiválasztása, technikai és műszaki kérdések, költséghatékony megoldások.
Munktársaink sok éves tapasztalattal rendelkeznek.

Császár Péter

Császár Péter

üzletkötő, okl. gépészmérnök

+36 20 583 9003
Email íráshoz kattintson ide

Ezért fontos odafigyelni a hajtómű helyes pozíciójára

Egy hajtómű beszerelése rengeteg kérdést vethet fel. Különösen a megfelelő pozicionálásra kell nagy figyelmet fordítani. Hogy miért? Aktuális cikkünkben erre a kérdésre válaszolunk!

Általános tévhit nagyon sok esetben, hogy a hajtóművek beszerelésekor nem kell odafigyelni az eszközök megfelelő pozicionálására. Míg egy inverter vagy egy villanymotor esetében jellemzően nincs jelentősége, hogy hogyan építik be, addig egy hajtóműnél egy rosszul megadott pozíció a rossz olajszint miatt előfordulhat, hogy nem biztosít megfelelő kenést, valamint a beépített olajszint ellenőrző is, téves információt adhat. 

Több mint 25 éves pályafutásunk során nagyon sok alkalommal találkoztunk olyan hajtóművel, ami a rossz beépítésből fakadóan idő előtt meghibásodott, és a szakmai felülvizsgálat során derült fény arra, hogy a megfelelő pozícióban még hosszú évekig működőképes maradhatott volna.

Óriási raktérkészletünknek köszönhetően természetesen nem jelent problémát, ha egy hajtómű meghibásodik, hiszen záros határidőn belül tudjuk szállítani a cserealkatrészt vagy a komplett eszközt a javításhoz, azonban a termelés leállása és az ezt kísérő folyamatok így is rengeteg kellemetlenséget okozhatnak.

Ezért döntöttünk úgy, hogy megosztjuk tapasztalatainkat a helyes pozíció fontosságáról, ezzel is megelőzve az idő előtt kialakuló problémákat.

 

A hajtómű hosszú élettartamának a titka a megfelelő kenés

Minden hajtómű rengeteg kopóalkatrésszel rendelkezik, melyek a folyamatos súrlódás hatására előbb vagy utóbb, de elhasználódnak. Ezt a folyamatot tudjuk mérsékelni azzal, ha odafigyelünk a megfelelő pozícióra, hiszen ez biztosítja, hogy az összes alkatrész megfelelő kenést kaphasson, de közben az olaj se szivárogjon belőle.


Kisebb hajtóműveknél

 

Ezen a ponton fontos megkülönböztetni egymástól a kisebb és a nagyobb hajtóműveket. A kisebb típusoknál nem olyan fontos a pozíció, mert a gyártók teljesen feltöltik őket olajjal, így garantáltan minden alkatrészhez eljut a kenés, a méretből kifolyólag pedig az olaj tágulása sem mérvadó tényező, nem lesz szükség átalakításra, plusz alkatrészekre – például légzőre – a beépítéskor.

 

Nagyobb hajtóműveknél

 

Természetesen a nagyobb hajtóművek már sokkal komolyabb odafigyelést igényelnek, hiszen akkora mérettel rendelkeznek, hogy nem lenne gazdaságos teljesen feltölteni őket olajjal, valamint szükségtelen többletsúllyal nehezítenénk a szerelést és terhelnénk a tartószerkezetet, azonban bizonyos esetekben erre szükség van. A legtöbbször azonban nincs, így szereléskor fontos a megfelelő pozíció, amiben a gyári előírásokhoz igazodva a hajtómű kap egy szintjelzőt és a megfelelő olajszint is beállításra kerül.

 

Ezért fontos a légző kialakítása

 

Itt fontos kiemelni a légző kialakításának helyét – jellemzően a hajtómű legmagasabb pontján található –, ami azért lényeges, mert ilyen olajmennyiségnél már számolni kell a kenőanyag tágulásával. Mivel ebben az esetben a levegő összenyomásra kerül, azt el kell távolítani a rendszerből, ellenkező esetben az olaj szivárgásnak indulhat, pontosan úgy, mintha a légző rossz helyre kerül. Ha például olajszint alá esik, a levegő helyett az olaj folyik ki a nyíláson, a kenőanyag szintjének csökkenése pedig meghibásodást okoz.

A más néven szuszogóként ismert kiegészítő mindig a helyszínen kerül rá a hajtóműre, hogy a mozgatás során elkerülhető legyen a szivárgás. Amennyiben a hajtómű olyan pozícióba kerül, hogy teljesen fel kell tölteni olajjal, a légzőt minden esetben ki kell emelni egy toldattal. Ilyen esetben az összeszerelés mindig kisebb olajszint mellett történik, a felette elhelyezkedő golyócsapágyak helyére pedig zárt csapágyak kerülnek, míg a kúposcsapágyakat zsírtányér egészíti ki a megfelelő kenés érdekében.

 

Kérdése van?

Amennyiben kérdése van a hajtóművek helyes pozicionálásával kapcsolatban, esetleg szeretne szakszerűen beépített hajtóművet, vegye fel velünk a kapcsolatot még ma a megadott elérhetőségek egyikén, felkészült kollégáink minden kérdésére szakszerű választ adnak és segítenek a választásban.

 

Értesüljön első kézből
Havi rendszerességgel küldünk cikkeket az újdonságainkról, trendekről, műszaki információkról.
Adja meg nevét és email címét, hogy Ön is megkapja cikkeinket.
 
 
 
Legfrissebb cikkeink

A legnépszerűbb ipari hajtóművek és alkalmazási területeik

A legnépszerűbb ipari hajtóművek és alkalmazási területeik

A hajtóműveket nagyon széles körben használják a legkülönfélébb iparágakban. Jellemzően azt a célt szolgálják, hogy a mechanikai energiát valamilyen kimeneti eszköz számára továbbítsák, miközben módosítják a fordulatszámot, a nyomatékot és átalakítják az energiát egy a termelés szempontjából hasznos formába.

Miért válasszuk a Bolygókerekes hajtóművet?

Miért válasszuk a Bolygókerekes hajtóművet?

Bizonyára Ön is tudja, hogy a bolygókerekes hajtóművek széles körben elterjedtek, és a legnagyobb teherbírású hajtómű típusként is emlegetik őket. Sok ipari rendszerben alkalmazzák ezeket a hajtóműveket, mivel a nagy teherbíráson kívül számos előnnyel is bírnak. 

Összes cikk megtekintése
Hajtós csapat

Küldetésünk keverő berendezések, hajtástechnikai rendszerek és ezek elemeinek tervezése, gyártása, összeszerelése, értékesítése és javítása.
Legyen Ügyfelünk Ön is! 

Szécsényi 2020