Makkos Balázs
Boross Zoltán
üzletkötő, villamosmérnök

Miben segíthet szakértőnk?

Legjobb megoldások keresése, eszközök kiválasztása, technikai és műszaki kérdések, költséghatékony megoldások.
Munktársaink sok éves tapasztalattal rendelkeznek.

Boross Zoltán

Boross Zoltán

üzletkötő, villamosmérnök

+36 20 361 6783
Email íráshoz kattintson ide

3 érv, amiért érdemes megújítani villanymotoros rendszereinket

A villanymotorok felhasználása rendkívül sokrétűnek tekinthető az egyes iparágakban. Szinte Minden gyárban, gyártósoron és ipari létesítményben szükség van szivattyúk, ventilátorok, légkondicionáló egységek vagy hűtő rendszerek és más egységet üzemeltetéséhez villanymotorokra. 

Közel 30 éves szakmai tapasztalatunknak köszönhetően azonban pontosan tudjuk, hogy milyen fontos odafigyelni ezeknek a villanymotoroknak az állapotára, hiszen minél jobban elhasználódnak, annál gyengébb teljesítmény leadására képesek.

Valamikor csak egy új villanymotor segíthet 

Ha egy villanymotor már nem képes optimális teljesítmény leadására – a rendszer nem lesz hatékony, illetve bizonytalan üzemidő várható veszélyeztetve ezzel a folyamatos termelést–, tekercseléssel még javítható az állapota, de már nem tudja a gyári értékeket produkálni, valamint több napot is igénybe vehet a javítása. Ilyenkor csak az új villanymotor beépítése nyújthat megoldást. Legtöbb esetben raktári készletből azonnal pótolható, ezzel kiküszöbölve az állásidőt.

Nyilvánvalóan rengeteg tényezőt figyelembe kell vennünk, amikor eldöntjük, hogy a villanymotor felújítását vagy cseréjét választjuk, ezért az alábbiakban összegyűjtöttünk három olyan érvet, amelyek hosszabb távon inkább a csere mellett szólnak.

A villanymotorokat alkalmazó komplex rendszerek korszerűsítése és a bennük lévő villanymotorok cseréje ugyan nagyobb befektetést igényel, de egy emelt hatásfokú motorral hamar megtérül a korszerűsítésre befektetett összeg.

A modern villanymotorok használatával ráadásul jóval több előnyhöz jutunk ahhoz a teljesítményhez mérten, mint amit elődjük nyújtott. Hogy mégis melyek ezek?

Lássuk a három legnyomósabb okot, amiért érdemes megfontolni a teljes rendszer frissítését:

1.  Minimalizálhatjuk az energiaköltségeket

A statisztikák szerint a világ ipari létesítményei által felhasznált villamos energia csaknem 70 százalékát villanymotorok emésztik fel. Sőt az egész világon termelt elektromos áram mintegy 45 százalékát arra fordítja az emberiség, hogy villanymotorokat hajtson meg vele – például különféle ipari folyamatokban, az acélgyártásban, az adatközpontokban, a csomagolólétesítményekben, valamint az élelmiszer-feldolgozó üzemekben.

A gyakorlat pedig azt mutatja, hogy az ipari környezetben alkalmazott villanymotorok zöme elavult. Márpedig ezeket az eszközöket általában olcsóbb megvenni, mint üzemeltetni, hiszen működésük hatása rögtön látható lesz a villanyszámlán. Azon vállalkozások, amelyek csökkenteni akarják az energiaköltségeiket, elsőként villanymotoros rendszereik korszerűsítésére kell koncentrálniuk, hiszen a modern eszközök sokkal takarékosabbak, tehát kevesebb energiabefektetéssel tudják ugyan azt a teljesítményt hozni. Megfordítva ugyan annyi költséggel magasabb termelési mennyiség, azaz profit érhető el. Ezt az eredményt egy prémium hatásfokú motorral lehet a leghatékonyabban kivitelezni   

2.    Segít megfelelni az energiatakarékossági szabályozásoknak

Egyre több országban lépnek érvénybe energiatakarékossági szabályozások, melyek a jövőben még hangsúlyosabbá válhatnak, így Magyarországon is egyre nagyobb fejtörést okozhatnak a cégeknek. Kivéve abban az esetben, ha már most nekiállnak az energiapazarlás mérséklésének, amit a termelés mérséklése nélkül a legkönnyebben új emelt illetve prémium hatásfokú villanymotorokkal lehet elérni. 

Ez nemcsak a szabályozásoknak való megfelelés tekintetében előnyös, hanem az imént már említett működési költségek csökkentése kapcsán is fontos lehet, hiszen miközben az energiapazarlás kérdése egyre inkább előtérbe kerül, az energiahatékonysági előírások az elkövetkezendő években csak még szigorúbbá válnak. 

3.     Növelhetjük a hatékonyságot 

Bár előfordulhat, hogy a korábban beszerelt és alkalmazott villanymotorok még mindig megfelelően működnek, azonban ne felejtsük el, hogy az évekkel ezelőtt használt technológiák az akkori szabványokat szolgálták ki, miközben a technológia rengeteget fejlődött. Ez annyit jelent, hogy a régi villanymotoros rendszerek gyakran túl alacsony hatásfokkal működnek, vagyis felesleges többletköltségeket termelnek, ami teljes élettartamuk során óriási extra kiadást jelenthet.

Hogy mindezt hatékonyabbá tudjuk tenni, annak érdekében érdemes korszerűsíteni akár teljes egészében, akár részben a villanymotor-rendszert még a teljes élettartam vége előtt. A korszerűsítés ugyan költségekkel jár, ezek azonban hosszabb távon nemhogy megtérülnek, hanem később rengeteg hasznot is termelhetnek számunkra, tehát végső soron egyfajta befektetésről beszélhetünk. 

Ezen felül a versenyképesség megőrzése érdekében is fontos lehet megfontolni a korszerűtlen villanymotorok cseréjét, ami szintén egyfajta hatékonyság-növelő tényezőnek tekinthető.

Fontos szemelőt tartani, hogy egy új megrendelés esetén új szabványoknak kell megfelelni. Ahol az energetikai szempontok nem lehetőség- hanem kritériumként szerepelnek egy nagyobb beruházás esetén. 

 

A kulcsszó a megtakarítás

Mindent összevetve rengeteg érv szól a villanymotorok korszerűsítése mellett, azonban bármennyit is sorakoztatunk fel, végső soron minden alternatíva összefoglalható egyetlen szóval, ami nem más, mint a megtakarítás. A modern villanymotoros rendszerek ugyanis sokkal hatékonyabbak, lényegesen kevesebb energiát fogyasztanak, mint a korábbi típusok, sőt karbantartási és javítási költségeik egyaránt kisebbek, illetve a legújabb energiahatékonysági szabályozásoknak is megfelelnek.

 

Kérdése van?

Ha kérdése van, esetleg szeretne villanymotort vagy komplett villanymotoros rendszereket, frekvenciaváltókat, netán hajtóműveket vásárolni, keressen minket bizalommal a megadott elérhetőségek valamelyikén!

Értesüljön első kézből
Havi rendszerességgel küldünk cikkeket az újdonságainkról, trendekről, műszaki információkról.
Adja meg nevét és email címét, hogy Ön is megkapja cikkeinket.
 
 
 
Legfrissebb cikkeink

Bonfiglioli W sorozatú csigahajtóművek: A kis hajtások megbízható megoldásai

Bonfiglioli W sorozatú csigahajtóművek: A kis hajtások megbízható megoldásai

Fedezze fel az Agisys Kft. által kínált Bonfiglioli W sorozatú csigahajtóműveket, amelyek kiváló minőséget és megbízhatóságot kínálnak a kis hajtások területén. Ezek a hajtóművek kiemelkedő ár-érték aránnyal rendelkeznek, és széleskörű alkalmazhatóságot biztosítanak változatos terhelhetőségekkel és áttételekkel. További információkért kattintson, és fedezze fel, hogyan segíthetnek ezek a hajtóművek vállalkozásának hatékonyságának növelésében.

Az év végi költségkeret okos befektetése: Miért érdemes most új villanymotorba fektetni?

Az év végi költségkeret okos befektetése: Miért érdemes most új villanymotorba fektetni?

Még mindig maradt elkölthető költségkeret az év végi büdzsédben, de nem tudja, hogyan hasznosítsa a legjobban? Most mutatunk egy megoldást, amely hosszú távon megtérül és segít vállalatának a fenntarthatóság és hatékonyság útján.

Összes cikk megtekintése
Hajtós csapat

Küldetésünk keverő berendezések, hajtástechnikai rendszerek és ezek elemeinek tervezése, gyártása, összeszerelése, értékesítése és javítása.
Legyen Ügyfelünk Ön is! 

Szécsényi 2020