Makkos Balázs
Császár Péter
üzletkötő, okl. gépészmérnök

Miben segíthet szakértőnk?

Legjobb megoldások keresése, eszközök kiválasztása, technikai és műszaki kérdések, költséghatékony megoldások.
Munktársaink sok éves tapasztalattal rendelkeznek.

Császár Péter

Császár Péter

üzletkötő, okl. gépészmérnök

+36 20 583 9003
Email íráshoz kattintson ide

13 lépéses feladvány

Az Agisys Kft. az EVIG Elektromotor Energy Kft. kérésére kifejlesztett egy speciális hajtóművet a Mátrai Erőmű Zrt. területén működő nagy teljesítményű motorok indítóellenállásának forgatására.

A feladat nehézségét az adta, hogy a forgatást szakaszosan kellett végezni, mechanikusan megoldva a szakaszolást, amely nem csak pozícionálási, hanem időbeli kötöttséget is jelentett. 42 másodperc alatt kellett 220°-ot forgatni, 13 lépésben az alábbiak szerint:
1 másodperc forgatás,
2 másodperc várakozás.
 
A feladatot 6 hornyos Máltai-keresztes fogaskerekes hajtóművel oldottuk meg, amelyhez egy standard motoros csigahajtómű adja az előtéthajtást. Követelmény volt még, hogy az inditóellenállást kézzel is lehessen forgatni, ha a hajtómű meghibásodik vagy az indítóellenállás karbantartása, pozicionálása során erre szükség van. Utóbbi követelményt szorítóhüvelyes kapcsolattal oldottuk meg, amelynek fellazítása után az indítóellenállás tengelye a rászerelt kézikerékkel tetszőlegesen forgatható.
 
hajtomu_inditoellenallas_forgato.jpg
 AHT-13 típusjelű indítóellenállás forgató hajtómű

Az indítóellenállás felépítéséből következően az indításkor fellépő nagy áramok az indítóellenállás házban lévő olajat csak az ellenállás tekercsek közelében melegítik fel így az olaj helyileg gyakran túlmelegszik. Ennek kiküszöbölésére az EVIG Kft.-vel közösen egy motoros csigahajtóművel hajtott propelleres keverő beépítését dolgoztuk ki, amely az üzemi tapasztalatok alapján megszüntette az olaj helyi túlmegedését.
Az eddig leszállított és üzembe helyezett 3 egység hibátlanul működik, ennek eredményeként 4 további egységre kaptunk megrendelést, amelyet 2013. április végéig kell leszállítanunk.

A működésről egy rövid video itt látható:   

 
Lőrincz István
műszaki menedzser 

Értesüljön első kézből
Havi rendszerességgel küldünk cikkeket az újdonságainkról, trendekről, műszaki információkról.
Adja meg nevét és email címét, hogy Ön is megkapja cikkeinket.
 
 
 
Legfrissebb cikkeink

Por- és vízálló invertert keresünk? IP66 raktárról a megoldás!

Por- és vízálló invertert keresünk? IP66 raktárról a megoldás!

Gyakran előfordulhat, hogy bizonyos munkakörülmények között szükség van egy erősebb védelemmel ellátott frekvenciaváltóra. Ezen a téren kiváló alternatívát jelenthet mindenkinek az IP66 védettségű S2U inverter, amely tokozást nem igényel, így az alkalmazása jelentős megtakaraítást eredményez!

Ingyenes online konzultációkat indítottunk ügyfeleinknek!

Ingyenes online konzultációkat indítottunk ügyfeleinknek!

A jelenlegi járványhelyzet rendkívüli módon megnehezítette meglévő és leendő ügyfelünk életét, éppen ezért úgy döntöttünk, hogy szakértői segítséget nyújtunk mindenkinek, akinek termékeink kapcsán kérdése van.

Összes cikk megtekintése
Hajtós csapat

Küldetésünk keverő berendezések, hajtástechnikai rendszerek és ezek elemeinek tervezése, gyártása, összeszerelése, értékesítése és javítása.
Legyen Ügyfelünk Ön is! 

Szécsényi 2020